O samej baterii mam nadzieję, że kilka słów z czasem się też znajdzie na naszym forum,dlatego też dla zachęcenia ewentualnego ochotnika spośród nas, dwa ujęcia wybudowanej w 1940r. samej wieży kierowania ogniem (wieża dalmierza) baterii nadbrzeżnej 406mm.
Wieża o wysokości 25m posiada 9 kondygnacji. Na jej szczycie zamontowany był dalmierz w formie obrotowej kopuły, który pozwalał na obserwację i precyzyjne określanie pozycji w odległości do 50km.
W czasach kiedy byłem, niestety człowiek ograniczony był możliwościami sprzętowymi, głównie o fotografię się tu rozchodzi, stąd też nie mogłem sobie pozwolić na full wypas ilościowy, tylko na ostrą selekcję Reszta pozostała w głowie.
Może ktoś z Was ma coś świeżego? Dziś jest ona już zaadaptowana na muzeum (chyba od 2006r.)
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 14:39
Kiedyś to tam sie działo.W czasie mej pierwszej wizyty w tym rejonie,nie było cyfrówek nie mówiąc o fajnych komórkach.Wtedy ktoś robił zdjęcia,ale nie widziałem ich nigdy,a by sie przydały do zbiorów.
Ładnie ładnie. Z tego co pamiętam ktoś z tego forum tu nocował (tutaj, albo w samej baterii). W tym roku też można pojechać tam pomagać i mieć nocleg za free
To bardzo ciekawy temat. Historia niemieckiej nadbrzeżnej baterii Schleswig-Holstein jest warta zainteresowania i poświęcenia uwagi. Postaram się coś dorzucić do tematu jak tylko ogarnę sprawę wrzucania zdjęć:) mam zdjęcia wieży kierowania ogniem zrobione w 2007 roku w podobnym ujęciu jak zrobili to poprzednicy...