Wysłany: Śro 09 Wrz, 2009 11:03 Fort XI Duńkowiczki- pancerny zewnetrzny
Fort XI Duńkowiczki - powstał po zmodernizowaniu dwu wałowego fortu artyleryjskiego. Obiekt należy do fortów pancernych. Jest bliźniaczym fortem do fortu X Orzechowce. Różnica miedzy nimi polega na tym ,że fort X posiadał pancerne tradytory w barkach , a w forcie XI takie same tradytory wbudowano w boki koszar.
Obiekt warty zobaczenia , choć mogą być kłopoty z wejściem, ponieważ fort jest wydzierżawiony i mieści się w nim pieczarkarnia a, właściciel nie jest chetny do wpuszczenia turystów. Obiekt zniszczony w 25% . Z ciekawych rzeczy które można zobaczyć na forcie to zachowana kratownica wieży obserwacyjnej i mocowania wind.
Witaj Jacekwoj 3. Jestem pod wielkim wrażeniem pracy jaką włożyłeś opisując na forum większość dzieł Twierdzy Przemyśl. Dzisiaj sam byłem na Duńkowiczkach i chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z szerszym gronem. Może zacznę od małej uwagi: ten stalowy element „kratownica” to podstawa wieży pancernej Versenkpanzer. Miejsce na wieżę obserwacyjną jest na prawo od studni która uwieczniłeś na zdjęciu. Na dnie tej studni znajduję się jeszcze jeden ocalały element przeciwwagi. Pozostałe podstawy bez skrupułów wydarte, świadczy o tym, większa średnica studni. Generalnie obiekt podlega destrukcji. Przeciwstok strasznie zjeżdza w dół fosy, liczne „udogodnienia” w postaci niwelacji części wału żeby można się było dostać do fosy. Drzewa w niektórych miejscach konkretnie rozsadzają kubatury np. jedno z nich średnicy około 60 cm wyrosło w jednej z poprzecznic – skutki wiadome. Cieszą mnie za to szczątki lewego tradytora, naprawdę dużo można z nich odczytać. Prawy tradytor to proszek. Wybieżnie ze schronu głównego zabudowane i zakratowane. Kotłownia w miejscu kaponiery dopełnia obrazu rozpaczy. Szkoda tylko że jak się zgłosili miłośnicy Twierdzy aby wydzierżawić i zadbać o obiekt, to władze Gminy odesłali ich z kwitkiem. Nadzór konserwatora to też temat na książkę. Trochę tylko gdzieś kłuje w środku jak miłośnikom z wielkim trudem wydaje się pozwolenia na wycięcie krzaków, a tutaj, przeróbki, dobudówki, itp. Takie moje krótkie spostrzeżenia. Pozdrawiam.
Witam
Obecnie na forcie trochę się zmieniło, mianowicie usunięto kraty z "okien" zamontowanych przy wylotach ze schronu głównego, ww. kotłownia została zlikwidowana, wejście do kaponiery czołowej odblokowane ( mur z pustaków nie istnieje) a sama poterna pięknie oczyszczona ze śmieci, desek i gruzu. Cieszy również fakt że w końcu chyba oczyszczą trochę obiekt z roślinności- widać drzewa i krzaki oznaczone do wycinki. Część fosy została już oczyszczona z chaszczy i śmieci, a teren przed kaponierą czołową wyrównany koparką. To takie nowości na dzień dzisiejszy. Mam natomiast pytanie o przeznaczenie stalowej obrotnicy znajdującej się u wylotu lewego tradytora. Co tam się znajdowało? Może reflektor?
Pozdrawiam
Prace związane są z projektem "Zagospodarowanie zespołu zabytkowego Twierdzy Przemyśl w celu udostępnienia dla turystyki kulturowej etap I"
W ramach I etapu zaplanowano 7 zadań:
Zadanie 1 - Zagospodarowanie terenu parku i pałacu Humnickich w Birczy
Zadanie 2 - Rewitalizacja drogi fortecznej Kruhel Wielki - Prałkowce, przebudowa ogrodzenia cmentarza wojennego żołnierzy austro-węgierskich w miejscowości Brylińce
Zadanie 3 - Rewitalizacja zespołu dworsko-parkowego w Babicach
Zadanie 4 - Rewitalizacja dróg fortecznych, zespołu koszarowego w Siedliskach i Fortu XV Borek
Zadanie 5 - Zagospodarowanie trasy od Bramy Sanockiej Dolnej przez obiekt forteczny Brama Sanocka Górna i mur obronny, Fort Trzy Krzyże do Bramy na Zniesieniu
Zadanie 6 - Ścieżka historyczno-przyrodniczo-dydaktyczna Stubno-Starzawa-Kalników
Zadanie 7 - Szlak Fortecznej Turystyki Kulturowej Północna Rokada w Twierdzy Przemyśl
Zakończeniu I etapu przewidywane jest na III kwartał 2014. W 2014r ma odbyć się za także duża impreza promocyjna związana z 100. rocznicą wybuchu I wojny światowej. Odbędzie się ona w dniach 18-20 lipca 2014r., a wstępne potwierdzenia udziału przesłali już dyplomaci krajów, dla których Twierdza Przemyśl i walki wokół niej stanowią ważne wydarzenie w historii narodowej.
Nie zapomniałem o Was tylko praca w terenie i słaby zasięg internetu ( tablet i TMobile ) nie pozwalały się odezwać No i powiem szczerze ,ze przenosiny strony no i inny serwer też swoje zrobiły
MaciekTraper, dzięki za info
Masz jakieś świeże foty?
Może ja mam
Tak na forcie ruszyły prace pełną parą .
Zakres prac obejmuje:
1- wykonanie prac rozbiórkowych, prac konserwatorskich, prac budowlanych, prac
zabezpieczających, prac adaptacyjnych;
wykonanie instalacji sanitarnej;
2- montaż tablic informacyjnych, ławek, koszy na śmieci oraz stojaka na rowery;
3- instalacja bramy dojazdowej oraz ogrodzenia;
4- wykonanie tras zwiedzania;
5- ustawienie atrap wież pancernych na baterii, będących jednocześnie zabezpieczeniem;
'Wnętrzówki' rewelacyjne
Ktoś tam próbował zaadoptować obiekt na letni domek (okno/cegiełki)?
Na tej stalowej podstawie co się obracało?
Na podstawie obracała się wieża pancerna .
Co do " letniego domku " są to pozostałości po pieczarkarni .Połowa fortu była zaadoptowana na pieczarkarnię stąd te współczesne " zamurówki " widoczne także wewnątrz :
Liczyłem na fotki przykładowej wieży
Senkpanzer M 02?
Dokładnie jak piszesz : obrotowo- wysuwana wieża Senkpanzer M 02 . Dodam że najprawdopodobniej dwie wieżę z fortu Dunkowiczki na w początku lat 30-tych XX przezbrojono w karabiny maszynowe i zamontowano w Twierdzy Ossowiec .
Z góry przepraszam że tak długo nie odpisywałem, nie przychodziły mi na maila powiadomienia o odpowiedziach. jacekwoj3 świetne fotki! I tym bardziej informacje. Nawet nie wiesz jak się cieszę że w końcu coś się dzieje na twierdzy. Aż łza się w oku kręci patrząc na fotki z przed paru lat, gdy jako dzieciak biegałem po tych chaszczasz w poszukiwaniu kluczowych elementów fortu. A teraz powoli i dunkowiczki idą w stronę borku i łuczyc, co niezmiernie mnie cieszy. Atrapy wieży? Bardzo ciekawe plany, mniemam iż dotyczą one głównie lewej baterii, bo na prawej te dziury są znacznie większe od tych "czapek" senkpanzerów . Po fotkach widzę, że trafiłem na początek prac, jeszcze były te zarośla na wale i wokół baterii. Coś mi się zdaje, że nie długo znowu tam zawitam :]. Co do fotek, to są jeszcze nie przeniesione z aparatu na komputer, a aparat ma kolega. Ale może ja jeszcze znajdę na telefonie i wrzucę.
W Osowcu na Forcie II Zarzecznym zachował się pierwszy polski pancerz forteczny - "pierścień dystansowy" dla zmodernizowanej wieży senkpanzer. Nosi numer ZO 1931 01 - Zakłady Ostowieckie, rok produkcji 1931, pancerz nr 1.
Natomiast sama wieża nie zachowała się.
[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 15:22 ]
Znaczy zachowała się na kratownica - oparcie wieży pancernej.