Wysłany: Nie 22 Lis, 2009 13:01 Jak rozpętałem II wojnę światową
Komedia wojenno- przygodowa.Film Nakrecony w 1969 roku, na postawie powieści Kazimierza Sławińskiego ,, Przygody kononiera Dolasa".Trzy częsciowy : Ucieczka, Za bronią, Wsród swoich.koloryzowany w 2000 roku.Film opowiada o przygodach polskiego żołnierza Franciszka Dolasa, któremu na skutek komicznych zbiegów okoliczności wydaje się, że to przez niego wybuchła II wojna światowa. Pragnąc się za wszelką cenę zrehabilitować, pakuje się coraz to w nowe tarapaty. Rzucany przez los na różne fronty wojny (Jugosławia, Morze Śródziemne, Afryka, Włochy), wraca w końcu do Polski.Zaczęło sie tak.... franek wraz z polskim oddziałem jedzie na zachodnia granicę pociagiem relacji Warszawa-Berlin.dojezdza na stacje dnia 1 września 1939 r o godz 4:45. Niestety zasypiająć w przedziale przedostaje sie wraz z wagonami na teretorium III Rzeszy.Wychodząc z wagonu , szukajać informacji gdzie sie znajduję spotyka niemieckiego oficera.Franek widząc go wyciąga po broń , szczelajac w strone jego, ale nie trafiąjąc go. Pech taki że wraz z jego strzałem zegar wybija 5 rano i nastepuje koniec ,, Spokojnego snu Europy' i zagłada Polski...
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010 12:50
Za każdym razem jest śmieszny - można go oglądać ciągle:)I te niezapomniane gagi:)
- Co to jest?Wojsko czy burdel?
Taka historia z życia wzięta, że raz spotkałem panią podobna do tej partnerki życiowej Franka, ale się chyba wystraszyła tego porównania bo się już później nie odezwała:P