Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 01:39 Romański kościół w Czerwińsku
Podczas mojego powrotu z Łodzi, natknąłem się na niesamowite miejsce, które mijałem niejednokrotnie. Ale zawsze nie było czasu by go odwiedzić. Tym razem zboczyłem kilometr z trasy i nie żałuję, bo wart było zobaczyć, to niesamowite miejsce.
Romański kościół Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku powstał w XI wieku. Choć we właściwej swej bryle pochodzi z drugiej ćwierci XII wieku, w rzeczywistości nosi na sobie piętno wielu przebudów, które spowodowały nieco zatarcie romańskiego charakteru. Świątynia została zbudowana z granitowych ciosów jako trójnawowa bazylika pozbawiona transeptu, z niewielkim prezbiterium. Od wschodu nawy boczne i prezbiterium zakończone były absydami. Od zachodu kościół zwieńczono dwoma czworokątnymi wieżami, między którymi wewnątrz świątyni znajdowała się empora. Po pożarze w 1328 roku miała miejsce pierwsza przebudowa świątyni. Kolejne przebudowy nastąpiły w początkach XV wieku i na przełomie XV i XVI wieku, dokonano wtedy regotyzacji wnętrza oraz przebudowano fasadę zachodnią. W pierwszej połowie XVII wieku dokonano barokizacji wnętrza. Romańskie kolumny i filary międzynawowe obmurowano cegłą i otynkowano. Zbudowano nowy chór i powiększono większość okien oraz nawy nakryto sklepieniem kolebkowym. W XVIII wieku dobudowano do fasady zachodniej monumentalne skarpy. Tuż przed pierwszą wojną światową zrekonstruowano romański portal, którego fragmenty wówczas odnaleziono. Badania prowadzone przed i po II wojnie światowej pozwoliły odkryć i odnowić romańskie polichromie.
Dzięki za uznanie moich fotek, ten zamek do drzwi jest rzeczywiście wyjątkowy Niestety na posadzkach nic nie dostrzegłem. Natomiast sufity są pokryte w niektórych miejscach bardzo starymi, zapewne po renowacji malowidłami. Wstawię później fotki, to sami ocenicie
Wysłany: Śro 15 Lip, 2009 00:15
W wolniejszej chwili dorzucę coś związanego z tym naszym-podobnym obiektem. Tymczasem kilka fotek ukazujących jego zewnętrzną bryłę jest na naszym forum http://www.stowarzyszenie...-ruina,282.html