FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: miastowkosscielny

Miastów-Kośœcielny
Autor Wiadomość
HiCube 
komendant drużyny

Wysłany: Śro 22 Maj, 2013 17:46   Miastów-Kośœcielny

,,Parafia erygowana w 1424 roku przez Andrzeja Łaskarza z Gosławic. Kościół murowany wzniesiony w XV wieku z fundacji Prażmowskich. Zniszczony w pożarze na przełomie XVI iXVII wieku, restaurowany wówczas kosztem Jana Lasockiego kasztelana zakroczymskiego. Powiększony i przebudowany (z wtopieniem murów XVI wiecznej świątyni) w latach 1901 – 1903 według projektu budowniczego Tadeusza Czerwińskiego (podwyższenie murów, przedłużenie nawy ku zachodowi i budowa wieży, kaplicy od południa oraz zakrystii i skarbca z sienią przy kaplicy północnej, sklepienia, oblicowanie murów). Konsekrowany powtórnie 1904. Orientowany. Z pierwotnego kościoła gotyckiego zachowane: mury wschodniej części nawy, prezbiterium oraz kaplica południowa na planie prostokąta, sklepiona krzyżowo.
Bardzo prawdopodobne jest, że już XIII wieku w Miastkowie istniał kościół. Świadczyć może o tym fakt, że przy przebudowie kościoła w latach 1901 – 1904 wydobyto ze ściany wschodniej kamień z wyrytą datą 1281.
Wewnątrz kościoła znajduje się renesansowa płyta nagrobna Jana Prażmowskiego – właściciela Miastkowa wykonana w końcu XVIw. Jest to jedyna tego typu płyta nagrobna na Mazowszu, reprezentująca typ małopolski tj. z kartuszem herbowym pośrodku''
Info pochodzi z:www.miastkowkoscielny.pl

(kliknij w zdjęcie w celu powiększenia)

-Kapliczka przed kościołem

-Mur

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Śro 22 Maj, 2013 23:09   

Super reportaż Super Super prayer

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Sob 25 Maj, 2013 22:47   

Foty z wnętrza jakieśœ będą? (wyposażenie... :wink: )

HiCube 
komendant drużyny

Wysłany: Nie 26 Maj, 2013 00:36   

Nie ma bo zamknięty był, a do miastkowa mam z 10km i nie chce mi się tam jechac :-) bo nawet nie wiem czy na darmo

Odpowiedz do tematu