Wysłany: Pon 03 Sie, 2009 22:51 Pomniki na Roztoczu-Kresy Wschodnie
W tym temacie chciałbym pokazać Miejsca Pamięci Narodowej na Roztoczu. Ten malowniczy region wschodniej Polski miał dość burzliwą historie .Tu taj rozgrywały się bitwy powstańcze, tędy szła ofensywa w 1915r , i trwały walki obronne w 1939r, tu też działała partyzantka ,która toczyła nawet regularne bitwy z Niemcami, tu Niemcy pacyfikowali wsie, a wojna nie skończyła się w 1945r ponieważ trwały walki z UPA. Dlatego
uważam ,iż ten region i jego miejsca pamięci powinny zaistnieć na forum. No to zaczynam, na początek:
Parry- pomnik ,mogiła w lesie.
W dniu 18.09.1939r w miejscowości Parry doszło do zbrojnego starcia pomiędzy wojskami niemieckimi, a przebijającymi się na południowy- wschód oddziałami armii Kraków i Lublin. W bitwie tej poległo ok. 60 żołnierzy, w tym dwóch oficerów. Po przejściu frontu ludność cywilna pochowała ich w miejscu gdzie obecnie znajduje się pomnik. W tym miejscu pochowano również 15 mieszkańców wsi ,którzy zginęli podczas pacyfikacji w 1943r a także 4 partyzantów ( w tym jednego Włocha)poległych w pobliskim lesie
W 1956 roku cmentarz zlikwidowano. Zwłoki ekshumowano. Rodziny pochowały swoich bliskich na cmentarzu parafialnym w Suścu a prochy żołnierzy przewieziono na Rotundę w Zamościu. I tak w miejscu cmentarza pozostało puste miejsce. Jednak pamięć pozostała i w 1973r staraniem miejscowych kombatantów wzniesiono pomnik w miejscu pustej mogiły. Uroczyste odsłonięcie pomnika miało miejsce 24.06.1973r .Co roku w dniu Wszystkich Zmarłych okoliczna ludność spotyka się pod pomnikiem w lesie pali ognisko i śpiewa pieśni patriotyczne i partyzanckie. Pomnikiem opiekują się uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Parrach.
Pomnik ten znalazłem w lesie podczas wędrówki szlakiem walk partyzanckich w ubiegłym roku. Historie tego miejsca opowiedziało mi troje starszych mieszkańców wsi spotkanych w okolicy pomnika (szkoda że nie ma tak obszernego opisu na pomniku) . Opowiadanie tak mnie zainteresowało ,ze w skrócie napisałem je na kartce i powstała taka mała historia tego miejsca.
Po fotkach widzę, że są dwa pomniczki, ten z kamienia upamiętnia zamordowanych mieszkańców pacyfikowanej wsi i partyzantów? A ten drugi z orłem, poległych żołnierzy w bitwie, bo na nim nie widać napisów?