W trakcie budowy koszar, na wschód od Wieży „Czerwonej", wzniesiono czterokondygnacyjną kaponierę z ponad 30 osiami artyleryjskimi i strzelnicami karabinowymi. Działobitnia zbudowana na planie litery „U”. Przylega do szyi budynku koszarowego, obok niej znajduje się również brama „Napoleońska”. Podczas działań wojennych w skutek ostrzału artyleryjskiego dwie górne kondygnacje zostały uszkodzone, a następnie rozebrane. Po odzyskaniu niepodległości kaponierze nadano imię „płk Filipa Meciszewskiego", budowniczego twierdzy z czasów Księstwa Warszawskiego. Obecnie pełni ona rolę tarasu widokowego na monumentalny spichlerz zbożowy oraz ujście Narwi do Wisły.
Reduta "Napoleona" jest jedna z nielicznie zachowanych budowli pochodzących z czasów Księstwa Warszawskiego. Jest, to kwadratowa wieża artyleryjska z dziedzińcem po środku. Została wybudowana w 1811r., a następnie modernizowana w 1814-1815r. Podobno projektował ją sam Napoleon, a na pewno zatwierdzał jej budowę. W chwili obecnej działobitnia jest mocno zdewastowana. Można bez problemu zwiedzić jej dolną część. Wnętrze działobitni robi niesamowite wrażenie. Jeśli ktoś z Was zawita do Modlina polecam zwiedzić, ten jeden z najstarszych budynków obronnych twierdzy.
ELEWATOR - w dawnej działobitni, obok młyn, magazyn mąki i kasz, oraz piekarnię.
To są najczęstsze opisy tego obiektu. Powstał prawdopodobnie w 1839 r. Usytuowany na skarpie Wiślanej pomieściła elewator i młyn. Od strony rzeki miała podobno dźwig do rozładunku barek i statków. Jeśli ktoś posiada dodatkowe informację, dopóki ja się czegoś nie "dokopię", proszę dodawać.
To już sz. P. Szeregowy z Szalonym Wilkiem nie będzie śmigał na forty? Jestem zszokowany a zarazem zawiedziony
Ty mi się tu nie szokuj tylko dawaj tematy Pamiętaj! Twardym trzeba być. A dla Ciebie zawsze się miejsce w samochodzie znajdzie Pamiętaj o sobocie, żebyś potem nie powiedział, że Cię "wyślizgaliśmy z wypadu
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 09:26
Doczytałem, że pan ten przeniósł i unowocześnił później część założeń podczas budowy Cytadeli Warszawskiej (ponadto ten rosyjski generał inżynier jest autorem kolei warszawsko-wiedeńskiej oraz Twierdzy w Brześciu)
[EDIT by ADMIN]: W związku z tym, że rozmowa od tego momentu przybrała niekorzystnego obrotu sprawy i wpłynęła nader destrukcyjnie dla wartości tematu, posty off-topowe jak i cała dalsza dyskusja od niego odbiegająca, zostały przeniesione http://www.stowarzyszenie...2225.html#21979