Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 17:12
Oooo Extra! Właśnie... słupy... zapomniane relikty będące świadkami wielu zdarzeń... Pokolenia z nich korzystały!
Znikają... przynajmniej te stare, np. w Inowrocławiu... na Rynku też stał - nie zdążyłem go sfocić
Warto zwracać na nie uwagę, szczególnie na te wiekowe. Współczesne repliki nie mają już ducha historii w sobie. Przynajmniej jeszcze nie dziś. One dopiero go pochłaniają... Trącą za wiele lat, kiedy to kolejni łowcy reliktów będą na nie polować
Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 22:47
Jestem zdruzgotany tym pędzącym czasem
Ostatni post jaki napisałem wyżej to już ponad miesiąc temu
Dramat, jak ten czas leci
Dziś przeglądam archiwum i w nawiązaniu do tematu dorzucam z niego słup ogłoszeniowy, który podobnie do Raisy obiektu "spuchł" od tego wszystkiego czego był świadkiem. Wygląda na leciwy, a zatem...:
Bingo
Przyglądam mu się i próbuję postawić taką tezę: czy jest szansa, aby był on bardziej leciwy niż nam się wydaje?
Z pomocą przyszłyby jakieś stare widokówki z teatrem na pierwszym planie, bo jest duże prawdopodobieństwo, że ów słupek był w sąsiedztwie i się ostał z wojennej zawieruchy, a później go po prostu przesunięto w to miejsce
Ot taka hipoteza, oczywiście do obalenia (po weryfikacji materiałów ikonograficznych)
Hipoteza do obalenia. Z obejrzanych przeze mnie zdjęć wnioskować mogę, że ten słup nie pochodzi z tamtego miejsca (plac Teatralny), i na pewno nie stał w okresie gdy stał tam teatr, na zdjęciach z 1965 r. też tego słupa nie widać, podobnie jest na zdjęciach z 2008 r. Ale już w 2009 r. pojawia się on na zdjęciach, hipoteza moja brzmi, że być może został przeniesiony z rogu ul. Jagiellońska (Focha) a Mostowa koło Savoy, ponieważ dziś nie ma słupa koło przejścia dla pieszych tych wspomnianych ulic.