Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 22:31 Klamki minionej epoki
Tak się zaczęłam zastanawiać nad klamką, którą złapałam by otworzyć drzwi Bydgoskiej Poczty Głównej, czy i kto kiedyś "łapał" za tą klamkę, ktoś kto zapisał się do historii. Może jakiś znany nam niemiecki oficer, może sam Rejewski a może Piłsudski... hmm kto wie (?) . Więc uważam, że warto zachować na zdjęciach znikające już z naszych starych pamiętających wojnę drzwiach klamki...
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 16:58
Współczesne Ale ciekawe i nietuzinkowe
Warto zaznaczyć, że sklep ten jest w pobliżu słynego lokalu na ul.Piotrkowskiej w Łodzi - mowa o "Esplanadzie". (był/jest na forum temat, w którym można zobaczyć budynek "wczoraj i dziś")
Wysłany: Pią 25 Paź, 2013 10:55
Nie sposób ogarnąć wszystkiego w stopniu należytym
W dobiej wszechobecnej cyfryzacji na szczęście w domu mam kilka klameczek
Z terenu... muszę poszukać w fotach, ale to nie na teraz...
Siedzę nad kwestiami technicznymi forum
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Klamka na jednym z wiejskich domów we wsi Modzele Skudosze, gdzie akurat spędzałem rodzinny urlop u dalszej rodziny. Dość z resztą pracowicie jako że pora żniw a nie miał kto pomóc. Mam też stamtąd parę innych ciekawostek.
Wysłany: Śro 13 Sty, 2016 16:30 stare klamki,Klamki minionej epoki
a cóż to za klimatyczna klameczka
Rzemieślniczy żart jakiś, czy coś w tym stylu
Ciekawe skąd i co było inspiracją do jej stworzenia, a potem wyboru i lokalizacji
O ile widać, że wrota zastępcze o tyle nie wiemy czy to jej pierwotna lokalizacja czy adaptacja spowodowana potrzebą chwili...
Wysłany: Pon 10 Paź, 2016 12:41
Z tą klamką nie przesadzałbym
"Klamka — ruchoma, zwykle metalowa lub plastikowa rączka przy zamku u drzwi (także okna), służąca do ich otwierania i zamykania. Jest sprzężona mechanicznie z zasuwą, wysuwającą się z drzwi do futryny i blokującą ich otwarcie. Najczęściej w mechanizmie umieszczona jest sprężyna, która wymusza położenie zasuwy w pozycji wysuniętej. Klamka stanowi dźwignię umożliwiającą pokonanie oporu tej sprężyny, wsunięcie się zasuwy i odblokowanie otwarcia. Klamka klasyfikowana jest jako okucie budowlane uchwytowe." - Źródło
Wysłany: Śro 23 Sie, 2017 10:41 stare klamki minionej epoki
Przydrożny sklep, jak za dawnych czasów...
Oprócz kaflowego pieca (prezentowany w stosownym temacie na forum), posiada jeszcze oryginalna klamkę z tytułowej minionej epoki:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Wysłany: Pon 06 Lis, 2017 12:49 Klamki minionej epoki
Zwróciłem na nie uwagę jakiś czas temu, gdyż występują na większości drzwi wokół poczty.
Najczęściej zamalowane, więc nie rzucają się w oczy.
Element zdobniczy? Z początku rozpatrywałem maskowanie mocowania zawiasów, ale odszedłem od tej hipotezy