Wysłany: Wto 04 Maj, 2010 15:59 Góra k/Inowrocławia.
Około 10 km od Inowrocławia leży miejscowość Góra.Miejsce bardzo ciekawe historycznie. W tej miejscowości jest wydobywana solanka, która służy również co celów leczniczych. Jest tam ładny miejscowy kościółek i bardzo ciekawym cmentarzem. Ale o ciekawostkami z nekropoli postaram się z Wami podzielić.
Dzwonnica jest dość skromna ale i miejscowość bardzo mała.
Kościółek mały, ale w swoim wnętrzu kryje ciekawostkę.Ja nie miałam szczęścia być w jego wnętrzu ale słyszę że w środku znajduje się krzyż zrobiony z łusek po nabojach.Opowiadanie brzmi interesująco ale sama tego nie widziałam.
Osobliwością świątyni jest krzyż z ołtarza bocznego w prawej nawie. Składa się nań 31 kul armatnich - pamiątka z wojny krymskiej (1853-1856). Kule pochodzą z okresu walk o twierdzę w Sewastopolu, w których brał udział Władysław Kościelski (1818-1895), syn właściciela Góry, Józefa Kościelskiego, fundatora świątyni (zm. 1831, jego nagrobek znajduje się koło kościoła). Bohater wojny krymskiej był generałem jazdy tureckiej, zaufanym członkiem sułtańskiej świty. Po przejściu na islam znany jako Sefer Pasza, zaangażował się w budowę Kanału Sueskiego, dzięki czemu doszedł do wielkiej sławy i jeszcze większych pieniędzy.
Edit: jakiś czas temu pojawiła się na allegro widokówka z kościołem i starą dzwonnicą, jednak nie byłem na tyle sprytny by zrobić nawet screenshota. Widokówka była ciekawa również dlatego, że wysłana została przez ówczesnego proboszcza (lata 30') do innej parafii (kojarzy mi się Pakość). Walka o nią była zacięta
To jest tak jak się samemu ciekawostki nie widzi. Ale już skorygowałeś moje nie prawdziwe opowiadanie a tak swoją drogą to trzeba do tej miejscowości wybrać się w niedzielę, to i kościół będzie dostępny.Osobliwa okolica.
W kościele pw. Św. Trójcy w Górze można zobaczyć oryginalny niezwykle ciekawy krzyż z tureckich kul armatnich przekazany w 1855 r z Sewastopola przez Władysława Kościelskiego.
Pracowałem w ochronie PMPiR Góra, mieszkańcy wsi - pracownicy twierdzili, że w lasku na terenie obiektu są masowe groby mieszkańców Inowrocławia i okolic, zmarłych w wyniku epidemii cholery w naszym regionie. Poza tym na uwagę zasługuje także dworek, który zakupiła kopania i będzie przeznaczony do rozbiórki. Postaram się wrzucić kilka fotek.