Jakiś czas temu zwróciły moją uwagę wszelkiego rodzaju przydrożne słupki.
Ot, wiele takich przy naszych drogach czy choćby w lasach.
Najczęściej są to jednak oznaczenia linii telekomunikacyjnych(tzw. słupki oznaczeniowo-pomiarowe, o których na naszym forum już kiedyś wspominaliśmy).
Tymczasem pośród gąszczu można spotkać prawdziwe wrota do przeszłości.
I aż dziw bierze, że przetrwały do naszych czasów, opierając się wszelkim wojennym zawieruchom czy nawet remontom dróg (podczas których nietrudno o ich "zabezpieczenie" ).
Fanty te nie należą do popularnych, dlatego warto przy okazji wędrówek zwrócić na nie uwagę. Może już posiadacie w swoich zbiorach takowe eksponaty?
Swoją "świadomą" foto-przygodę z nimi rozpocząłem od poniższego:
W Lubiskim jest gdzieś Park Drogowskazów, mi nie udało się dotrzeć, ale gdyby ktoś pomykał przez Witnice to niech pamięta o aparacie i o piwkach z miejscowego browaru ^^
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012 03:36
Ciekawe, ciekawe Dzięki za cynk
Tymczasem najciekawszy z mojej dotychczasowej kolekcji...
(trochę zawsze się obawiam przy takich okazjach, czy aby zamieszczając nie przyczynię się do jego grabieży - ot jakaś hiena podpatrzy i zgarnie go do takiego czy innego "parku drogowskazów" - to w najlepszym przypadku, albo w nikomu nie znane miejsce i ślad po nim zaginie )
Jak dla mnie rarytas! Przypadek sprawił, że go "trafiłem".
Ot po prostu, zwróciłem uwagę na kolejną "kostuchę", która wcale nie nagrobkiem się okazała, a kamiennym drogowskazem
Jak będe któregoś dnia w centrum miasta to sfoce jedyny w Garwolinie znak kamienny. A tak z innej beczki, zdjęcia cmentarza żydowskiego to gdzie bym mógł dodać? Tzn. tam sa tylko mogiły bo to w lesie, ale będąc w Żelechowie postaram się dostać na owy cmentarz
W Kleczy w powiecie Wadowickim w lasach spotkać można kamienne słupki graniczne z herbem szlacheckim Leliwa (półksiężyc a nad nim gwiazda).
Jest to herb rodowy Sławińskich , właścicieli Kleczy w XIX w.
Są tam również takiego samego kształtu słupki z inicjałami FN Franciszek Neumayer który również był właścicielem tych dóbr.
Natomiast na południowy wschód od Kleczy w Zagórzu jest jeszcze kilka słupków z napisem TS.
Nie wiem co to znaczy .
Przypuszczalnie może to być skrót od linii kolejowej Trzebinia-Skawce ,wybudowanej w ostatnich latach XIX gdyż słupki te są usytuowane w przełomie rzeki Skawy pomiędzy dawnym torowiskiem a drogą ze Świnnej Poręby do Łękawicy.