We wschodniej części miasta, na niewielkim Wzgórzu św. Wojciecha ,stoją obok siebie dwa romańskie kościoły.Jedyny taki zespół w Polsce.
Kościół św. Prokopa.Według tradycji usytuowany na miejscu przedchrześcijańskiego kultu, z którego pozostała grupa głazów narzutowych.
Drugim kościołem stojącym obok , jest kościół pw . Trójcy Świętej.
Podczas prac konserwatorskich odkryto kolumny .Dwie z tych kolumn pokryte są przedstawieniami figuralnymi.Jest to jedyny tego typu zabytek w Polsce.
Witam,
Ten pierwszy kościół to Bazylika Św. Trójcy, w której rzeczywiście odkryto XII - wieczne kolumny z plaskorzeżbami (cnót i przywar). Są bardzo cieawe . Moż ma ktoś fotki.
Południowa KOLUMNA CNÓT jest najgorzej zachowana i niektóre postacie mają zniszczone atrybuty więc są nierozpoznawalne, Na dole: SPRAWIEDLIWOŚĆ - z wagą w ręku; ROZTROPNOŚĆ - z książką; WSTRZEMIĘŹLIWOŚĆ - kobieta z otwartymi ramionami; POSŁUSZEŃSTWO - kobieta z dłonią na piersi; CIERPLIWOŚĆ- kobieta z wyciągnietym wskazujacym palcem. W środkowej części: POKORA (królowa cnót)- kobieta z rekami skrzyżowanymi na piersiach i kilkoma warkoczami; RADOŚĆ chrześcijańska - postać, ktora błogoslawi Ręka Boża; CZYSTOŚĆ - kobieta z kwiatem lilii; WIARA - postać z krzyżem w ręku; Relief na głowicy przedstawia CHRZEST (źródło wszelkich cnót) Chrystusa w Jordanie.
Południowa KOLUMNA PRZYWAR jest lepiej zachowana (przywary mają sie lepiej
Fajnie byółoby zobaczyć te następne fotki z... przywarami
drFaustus wielkie dzieki za pomoc przy wklejaniu fotek Próbuję wkleić zbliżenia niektórych postaci tej kolumny gdyż są unikatami rzeźby (a dokładnie płaskorzeżby) romańskiej
I jeszcze kilka przywar z trzonu kolumny. Jakość zdjęć może nie jest najlepsza, wiadomo zdjęcia robione bez lampy, ale pozwalają przybliżyć szczegóły.
Celowo koncentruję się na tych dwóch kolumnach, gdyż jest to jednak rarytasik romańskich budowli w skali światowej.
Wysłany: Śro 01 Sie, 2012 01:47
Hmm... znamy ten ból
Ok, tak trochę poza tematem. W Strzelnie jest cmentarz, którego część jest starsza- to był jakiś ewangelicki? Masz może foty? Z tego co kojarzę widać tam stare nagrobki, ale nigdy nie miałem okazji przyjrzeć się temu miejscu (najprościej pisząc wejść do środka ).
I jeszcze ciekawe miejsce to skwer z jakimś pomnikiem/miejscem pamięci, niemal vis a vis nekropolii oraz tablica z przeszłej epoki nt. OC (obrony cywilnej) - warte sfocenia i pokazania dopóki jeszcze jest okazja
Faustus, z tym wspominanym przez ciebie ewangelickim cmentarzem jest problem. Rzeczywiście dawniej były tam zaniedbane nagrobki, w zasadzie tylko osób narodowości niemieckiej, ale kilkanaście (może kilkadziesiąt - ustalę dokładnie) lat temu został ten cmentarz uporządkowany i utworzono coś w rodzaju miejsca pamięci zmarłych - typu "mauzoleum".
Wcześniej często odwiedzałem to miejsce, ale to rozmowa na późniejszą okazję.
Oczywiście przy najbliższej sposobności postaram się sfocić, to co aktualnie się tam znajduje.
Jak byłem bardzo młody i pytałem o to znawców, tłumaczono mi, że służył on do transportu elementu kolumny, być może, ale do końca mnie to nie przekonuje
Na kolumnie prezentowanej przeze mnie wcześniej, bez cnót i przywar, mimo wprowadzonych elementów ozdobniczych wypustek pozostawiono, przypadek, dalsza konieczność transportu, a może i inne znaczenie, sprawa interpretacji jak najbardziej otwarta, a może coś znajdziemy w źródłach
Trochę dodam informacji. Na każdej kolumnie znajdują się 3 pasy przedzielone ornamentem roślinnym. W każdym pasie znajduje się 6 arkadek z postaciami głównie kobiecymi. Czyli jest na kolumnie cnót (południowej) i przywar (północnej) 36 personifikacji. Sporą część personifikacji już mamy. Są jeszcze m. in:
(pas środkowy)
OBŻARSTWO - 'puszysta' kobieta łapczywie zbliżająca do ust okrągły kęs;
NIEWIARA lub BAŁWOCHWALSTWO - postać w długiej szacie, z lewą ręką na piersi, prawą trzymająca odwrócony krzyż;
ZABÓJSTWO - postać mężczyzny w krótkiej tunice rycerza z długim mieczem w dłoni;
SWAWOLA - młody meżczyzna w przykrótkiej tunice z dzwonkiem
KRZYWOPRZYSIĘSTWO ( na foto wyżej) - postać z uniesionym przedramieniem lewej ręki ku górze a prawą trzymającą na relikwiarzu;
(pas górny)
ZAWIŚĆ - kobieta z wężem w ręku;
NIECZYSTOŚĆ - naga postać kobieca z charakterystycznym gestem rąk zasłaniającym znamiona płci; (średniowiecze odrzuciło antyczną boginię miłości i sprowadziło ją do pomocnika szatana);
UWODZICIELSTWO - postać młodego kleryka w pelerynce trzymającego coś w ręce w sąsiedztwie dziewcząt z pięknymi długimi warkoczami;
(pas dolny)
GNIEW ( na fot. ) - kobieta wściekle szarpiąca warkocze;
PYCHA - postać kobieca z dumnie podniesioną głową, z okrąglym naczyniem w dłoni i drugą ręką wskazującą na swój piękny warkocz;