Wysłany: Sob 22 Sie, 2009 18:42 "Umbra sunt dies nostri"- z cyklu zegary słoneczne
"Umbra sunt dies nostri" - cieniem są dni nasze.
W tym temacie zapraszam do ukazywania naszym "szklanym okiem" zegarów słonecznych. Nie wszystkie są w stanie dobrym, niektóre są zapomniane. W ten sposób zapamiętamy je na dłużej. Serdecznie zapraszam do podjęcia tej tematyki.
Zaczynam od gdańskich zegarów.
* Ulica Partyzantów nr 59
Zegar znajdziemy na frontowej ścianie kamienicy z przełomu XIX i XX wieku. Ciekawy jest sam dom z zachowaną do dzisiaj oryginalną elewacją.
Kto go umieścił tutaj zegar nie wiadomo.
Zegar zdobią umieszczone na jego szczycie dwa aniołki. Te jednak umieszczone są po stronie zegara symbolizującej ciemność. Miny mają groźne i nieco powykrzywiane. Demony nocy przebrane za aniołki?:)
Nazywany też bywa domem zarazy, gdyż niegdyś zatrzymywano w nim tych, których dopadła w szpony czarna śmierć .Przez dom bramny wjeżdżało się też do oliwskiego opactwa. W XIX wieku była w nim kaplica, przerobiona później na domy mieszkalne.
Znajdują się tu dwa zegary, które wzajemnie sie uzupełniały.
Na samym zegarze również widać nieboskłon i słońce, są też kamienne lwy gdańskie. Odmierza czas od roku 1767. Wskazuje czas do godziny 18, gdy słońce już zachodzi a każdy dobry i bogobojny mieszczanin powinien już oddawać się w objęcia Morfeusza (Morfeusz w mitologi greckiej był bogiem snu).
Shlas fotografowałam również wprowadzenie słowne,czyli opisy tematyczne kazdego zegara.Tych zegarów słonecznych jest tam wiele.Są jak z innego świata.No i jak już się zebrałam odwiedzić ogród to oczywiście padał w tym czasie deszcz.Ale następnym razem jak odwiedzę ogród posłucham prognozy pogody.Tak reasumując zegary abstrakcyjne warte zapoznania się z nimi.
Zegar słoneczny (gnomon) – zegar wyskalowany w godzinach, określający czas na podstawie pozycji słońca, przez wskazanie kierunku, z którego pada światło. Jest znany od starożytności. Istnieją także zegary przenośne (kieszonkowe) mierzące wysokość słońca nad horyzontem.
Wskazówka stacjonarnego zegara słonecznego na półkuli północnej jest wymierzona w Gwiazdę Polarną (a ściślej w północny biegun niebieski), z tego powodu pod różnymi szerokościami geograficznymi tworzy różny kąt w stosunku do płaszczyzny tarczy. Dzięki temu zegar wskazuje dokładny czas niezależnie od pory roku. Odległości kątowe pomiędzy godzinami na tarczy zegara nie są jednakowe, ale godzina 12 skierowana jest na północ, a godziny 6 i 18 odpowiednio na zachód i wschód. Położenie godzin pośrednich wyznacza się odmierzając, biorąc pod uwagę kąt padania światła w ciągu dnia, przyjmując jako oś wskazówkę, a nie jak w tradycyjnym zegarze, oś pionową. Zegar słoneczny mierzy czas w dzień. Jego nocnym odpowiednikiem jest zegar księżycowy czasem stanowiący z nim jedną całość.
"wielokrotny - osoby, które uważają, że zegary słoneczne są uzależnione od słońca, mogą się zdziwić. Zobaczą zegar pokazujący godzinę w nocy podczas pełni księżyca. Nocny czas odczytać można także trzy dni przed i po pełni. Ciekawostką jest to, że zegar nie jest skierowany na południe, ale ma "tarcze" we wszystkich kierunkach, także na północ, wschód i zachód."
Pierwszy z zegarów w kształcie drzewa to zegar analematyczny.
Ciekawostką tego zegara jest to, że podczas odczytu godziny, człowiek nie jest biernym obserwatorem.Wchodząc na tarczę zegara, rzuca cień własną sylwetką na eliptyczny cyferblat i staje się jego częścią składową.
Drugi zegar , to zegar interaktywny.Czas który pokazują zegary słoneczne to czas prawdziwie słoneczny.Jest bezpośrednio związany, z ruchem poziomym słońca na niebie.
Trzeci w kolejności wstawiania zdjęcia to zegar z analemą.
Hiperbole zodiakalne i godzinne ,wybrukowane są na ziemi w efektownej formie liścia klonu.Bardzo ważnym elementem tego zegara, są dwa rodzaje linii naniesionych na ziemi za obeliskiem.
Zegar wielotrotny opis już jest na stronce.
a opisałam bardzo pobieżnie działanie tych zegarów.Działanie szczegółowe tych zegarów warte jest znalezienia i zapoznanie się z opisem.
Wysłany: Pon 19 Paź, 2009 22:06
Częstochowa
Piękny zegar i komiczna sytuacja towarzysząca jego fotografowaniu... Początkowo ogrodzony siatką (prace budowlane na terenie w obrębie którego się znajduje), więc pierwsze foty z siatką na pierwszym planie... Ale od czego jest "próba"... Należało ją podjąć, by wartość zdjęcia podnieść no i jego czytelność, tak więc odciągnięcie spowodowało efekt domina - całość złożyła się niczym wspomniane klocki! Ubaw po pachy, konsternacja ludzi spora... Fota zrobiona, siatka podniesiona do pierwotnego położenia - efekt poniżej
Wysłany: Pią 23 Paź, 2009 18:14
Autobus... jechałem... rzadki środek komunikacji w moim przypadku, ale miasto inne i okoliczności tego wymagały. Standardowo nie nudząc się podczas podróży wszelakich - tylko wyszukując motywów przy okazji rozglądałem się łapczywie na lewo i prawo, niczym na jakimś żyroskopie czaszka obsadzona. I... JEST!
Pozornie zwyczajna kamienica... Leciwa, gdzieniegdzie jakieś strupy wiszą... Kątem oka zza balkonu fragment białej planszy i wskaźnik mignął mi w ostatniej chwili... ZEGAR - pomyślałem i za punkt honoru wziąłem sobie powrót w to miejsce by go utrwalić dla naszych potrzeb... Mija kilka dni, on cierpliwie czeka na swoją sesję zdjęciową, w efekcie której "Ocalamy go od zapomnienia" na łamach forum
Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010 14:59
No jak sobie powiększe to widzę, narzekałeś że za duże foty wrzucam to masz małe:)
Są to znaki zodiaku.
Tak poza tym to:
"Dzisiaj zegary słoneczne w Toruniu znajdują się m.in.:
- kamienica przy ul. Łaziennej 2 (zegar na fasadzie od strony Bulwaru Filadelfijskiego), lata 60. XX w., proj. Lech Popielewski; na tarczy m.in. znaki zodiaku,
- aula Uniwersytetu Mikołaja Kopernika (zegar na fasadzie od strony ul. Gagarina), 1973 r.
- przed Bramą Klasztorną (niewielki zegar horyzontalny),
- na fasadzie jednej z kamienic przy ul. Św. Katarzyny, XIX w."
Wysłany: Śro 28 Kwi, 2010 01:09
To wrzucaj, wrzucaj, to zachowamy ciągłość by nie przerywać/przeplatać ostatniego toruńskiego innym, bo już mam na oku do sfocenia super zegarek w Bydgoszczy...
Tylko teraz czekam na okazję by go "zdjąć" aparatem
Pasjonuję się zegarami słonecznymi i stopniowo tworzę w internecie ich katalog. Jeśli zatem posiadacie informacje o słonecznikach w Waszych miastach, to bardzo proszę o info.
Nie wiem co się dzieje, ale co jakiś czas próbując tu coś napisać otrzymuję komunikat "Przepraszamy, ale tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą zmieniać posty na tym forum". A nie próbuję niczego zmieniać, lecz dodać nowy post. Zanim dodam jakiekolwiek foto (podpięte z innego serwisu) zmuszony jestem napisać kilka postów, które dadzą mi do tego prawo - póki co nie mogę.
Cytat:
No więc jeśli są u nas w miastach, to i na tym forum
"W dniu dzisiejszym potwierdziliśmy znalezione w internecie pogłoski o istnieniu zegara słonecznego na jednej z willi na Osiedlu Radość w warszawskiej w dzielnicy Wawer. Zegar znajduje się na ścianie frontowej budynku i jest dobrze widoczny od strony ulicy. Niestety nie jest znane jego pochodzenie ani rok powstania." Zegarek nie ma też gnomona.
W ostatnich tygodniach media lokalne i ogólnokrajowe huczą: w Sieradzu źle postawiono zegar słoneczny. Radio, telewizja, prasa i internet (ten najgłośniej) wspólnym głosem wyszydzają decyzję władz miasta, a drwinom, zarzutom i gorzkim słowom nie ma końca. Przy zegarze stanęło już kilku reporterów starających się pokazać światu to, co uchodzi za bubel i wyrzucone w błoto miejskie pieniądze. Jednakże w oczach ludzi na co dzień zajmujących się zegarami słonecznymi brakuje tu wyłącznie... stosownej edukacji.
Zapraszam do lektury mojej odpowiedzi na zarzuty postawione w mediach, którą to umieściłem w moim serwisie Gnomonika.pl. Tekst w formie artykułu uzupełniłem kilkoma schematami pomagającymi zrozumieć problem.
Wysłany: Czw 12 Maj, 2011 19:14
Dzięki za cynk Interesująca lektura. Wyrazy uznania za kunszt i wiedzę dla autora
Wiedza godna szerszego rozpowszechnienia, bo nie ukrywam, do czasu lektury Twojej stronki moja wiedza była bardzo lakoniczna i ograniczająca się wyłącznie do walorów estetycznych poszczególnych okazów.
Swoja drogą ignorancja osób wypowiadających się jest zatrważająca
Ot, Polska właśnie.
Myślę, że faktycznie - tablica którą powinni postawić rozwiałaby wszelkie wątpliwości przypadkowych respondentów z ulicy