Wysłany: Sob 06 Mar, 2010 17:53 Pomnik żołnierzy bitwy wyrskiej
Witam.
Parę zdjęć pomnika postawionego ku pamięci żołnierzy jednej z większych bitew września 39 /nawiasem mówiąc bitwy nie przegranej-hitlerowcy nie przeszli,nasi odstąpili na rozkaz z góry wydany na skutek ogólnej sytuacji na tym odcinku frontu;bitwy przez lata pomijanej całkowitym milczeniem,skazywanej na zapomnienie.Dopiero ostatnie lata przywróciły należne jej miejsce w naszej historii.
[img[/img]
[/img
[img
[/img
Kilkaset metrów od pomnika stoi schron nazywany przez miejscowych "Sowiniec" obecnie odrestaurowany przez PF .Od paru lat odbywają się tutaj rekonstrukcje bitwy wyrskiej,miałem przyjemność obserwować kilka z nich i trzeba powiedzieć że są coraz lepsze.
Jak najbardziej rowerkiem.Ostatecznie od tego miejsca do mojego domu będzie z 15 km miłą drogą m.in. przez las.Wtedy /2005/ jeszcze dużo jeździłem.Teraz jakby mniej..... .
Miejsce pamięci wygląda na zadbane. Taki widok krzepi. A tak przy okazji , na fotce widzę rowerek A przy nim kufer, też taki przy swoim rowerze posiadam. Hitem tego kuferka rowerowego jest to ,że kufer jest zamykany na kluczyk. Kto przemieszcza się rowerem po okolicach tak ja to robię, to wie jakie to ważne móc zamknąć na klucz dobytek.