Trochę zaniedbałem ze swej strony ten dział - będący poniekąd priorytetowym/wiodącym w mej sferze zainteresowań. Nie miało to jednak wpływu na regularne zwiedzanie kolejnych miejscówek, ot po prostu chroniczny brak czasu (wiem, wiem... "gdyby się chciało...").
Tak więc w ramach "przerwy na kawę" postaram się co nie co ponadrabiać (Ci którzy zamieszczają materiały na forum dobrze wiedzą, że to czynność czasochłonna ).
Ukłony i pozdrowienia dla Pmck, dzięki któremu ten dział na forum zachowuje stałą żywotność
Szukając w sieci informacji nt. 9 BAS za wiele nie znalazłem
Równie skromnie jest samych zdjęć z tego miejsca.
Cieszy mnie zatem fakt, że uszczkniemy rąbka tajemnicy i uchylimy jej w tym miejscu
Być może trafi ktoś tutaj, kto odbywał zasadniczą służbę wojskową w tym miejscu i podzieli się wiadomościami? Mnie niestety nie było dane tego doświadczyć. Skamaszowany byłem w Lęborku Z Ustką wiązał mnie głównie poligon w pobliskim Wicku (w dwie skrajne pory roku: latem i zimą ), sąsiadujący z baterią, której jeden element był ówcześnie dostępny dla "ogółu", a mianowicie pomocnicza wieża obserwacji dwubocznej (nie wiem, czy już wrzucałem na forum, jeśli nie to nie ma straty - nadrobię później w tym miejscu).
Działobitnia nr 504
Pierwsza z czterech działobitni, na której w czasach świetności baterii stało działo kalibru 130mm (B-13), popularnie zwane "Staliniec" (przydałoby się uzupełnić info o foto )
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 00:19 9 BAS 9bas 9 B.A.S. bateria artylerii stałej w Ustce
Byleś sam czy Bruner cię oprowadzał? Nie muszę w takim razie wstawiać swoich zdjęć bo się nie różnią, a nasz ustecki kolega czyli Bruner71 o baterii i obronie wybrzeża opowiada bardzo ciekawie.
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014 08:50 9 BAS 9bas 9 B.A.S. bateria artylerii stałej w Ustce
Sam. Przed bumem adaptacyjnym dla turystyki
Foty jak masz to śmiało wstawiaj - może wyłuskałeś coś innego
Każde zdjęcia mile widziane
GPKO zaliczyłeś/sfociłeś?
Od dziś pełen materiał dostępny w GALERII FOTO serwisu www.stowarzyszeniebastion.com
Warto zwrócić uwagę na atrakcje, o których nie wspominaliśmy do tej pory...