FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

S.W.A.T.
Autor Wiadomość
henrix87
zastępca komendanta drużyny

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 00:04   S.W.A.T.

SWAT (Special Weapons and Tactics) to wyspecjalizowana jednostka policji, działająca w obrębie ważniejszych departamentów policji amerykańskiej. Działa ona przy amerykańskiej policji ale z jej usług korzysta, oprócz policji także FBI, NSA, Secret Service, ATF, Biuro Szeryfa itd.

Stworzona do przeprowadzania działań o wysokim poziomie niebezpieczeństwa. Tworzą ją doskonale wyszkoleni funkcjonariusze, którzy przygotowani są na sytuacje wymagające szybkiej, skoordynowanej i profesjonalnie przygotowanej akcji. Wyposażeni są w wyspecjalizowaną broń i ekwipunek, dostosowaną do działań, które przeprowadzają.

Pomysł powstania jednostki nie był przypadkowy, wiązało się to z narastającą przestępczośœcią i brutalizacją przestępców lat 60. Pierwsza tego typu jednostka powstała w 1960 r. w odpowiedzi na powstania robotników rolnych, wówczas jej zadaniem była kontrola tłumu. Inne wydarzenia, które bezpośœrednio przyczyniły się do utworzenia SWAT to zamieszki Watts riots, w czasie których zdarzały się incydenty z udziałem snajperów, którzy skutecznie eliminowali policyjnych funkcjonariuszy, a nawet ludnośœć cywilną. Po tych zdarzeniach, zaczęto zdawać sobie sprawę, że skuteczna odpowiedz na takie sytuacje praktycznie nie istnieje, a ewentualna interwencja wojska kończy się ogromnymi stratami materialnymi.

Rok po zamieszkach, zdarzyła się kolejna krwawa sytuacja, która zdemaskowała słabośœć policyjnych śœrodków walki z przestępczośœcią. Był to incydent z byłym żołnierzem ukrytym w ratuszu miasta Austin, który do momentu opanowania sytuacji zdążył postrzelić 45 osób.

Brak dostatecznego wyszkolenia, limitowana liczba godzin treningowych w praktycznym posługiwaniu się bronią, a także brak odpowiedniej taktyki w sytuacjach tego wymagających pokazał małą skutecznośœć i brak przygotowania do takich sytuacji. Przełom nastąpił kiedy oficer John Nelson zaprezentował koncepcję utworzenia grupy ludzi, w której skład weszliby wysoce zdyscyplinowani funkcjonariusze, umiejący posługiwać się wyspecjalizowaną bronią i stosujący skuteczną taktykę walki w trudnych sytuacjach. Dlatego już w 1967 inspektor policji Daryl F. Gates zatwierdził powstanie LAPD SWAT (elitarna jednostka Los Angeles Police Departament SWAT).

Pierwsza tego typu jednostka składała się z 15 drużyn, po 4 członków każda. Została przydzielona do Metropolitan Division jako "D" Platoon. Wymagały one comiesięcznego treningu lub intensywnego przygotowywania na czas kiedy wzrastało zapotrzebowanie na interwencje tych grup. Początkowo zadania jednostki ograniczały się do zabezpieczania policyjnych pomieszczeń, budynków w czasie niepokoju.

Niektóre oddziały SWAT posiadają też inne nazwy w zależnośœci od stanu, SWAT, Police, Sheriff.

Odpowiednikiem SWAT w Polsce są Samodzielne Pododdziały Antyterrorystyczne (SPAT) działające w strukturach policji. Pododdziały te stacjonują we wszystkim miastach wojewódzkich.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 04:17   

Jakąśœ fotkę bydgoskich killerów masz może?

jaszka 

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 23:05   

Wiem że mnie wyśœmieją ale powiem : film widziałam, nie wiem czy sensowny ale baaardzo się podobał mnie (wcale nie ze względu na Farella) ;)

Anusiaino
komendant plutonu

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 00:54   

Ja Cię nie wyśœmieję bo.... rozumiem ;)

Krawiec 
komendant plutonu

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 02:17   

drFaustus napisał/a:
Jakąśœ fotkę bydgoskich killerów masz może?

znajomy wrocil ze stanow (byl na szkoleniu) plus kilku jego ziomali ktorzy wlasnie cwiczyli z chlopakami ze SWAT wszyscy z Bydzi lecz zdjec pewnie zadnych nie uzyskam i nie dziwi mnie to :)

Krawiec 
komendant plutonu

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 02:24   

i tak pewnie caly ten SWAT przechodzi szkolenie pod okiem kolesi z Izraela.

kiedys ogladalem material o szkoleniu naszych z AT w Izraelu...dostalismy bardzo wysokie oceny i zeszlismy ponizej sekundy z wyciagnieciem broni z kabury przeladowaniem broni przyjeciem postawy i strzalem w dyszke 0,98 sek ! tak bynajmniej pokazywali i mowili a czy byl tyo matrix to juz nie wiem :)

henrix87

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 16:12   

To nie matrix, nie którzy panowie z Mosadu robią to w 0,24sek!!! tylko, że oni nie z pistoletem a z UZI to robią(!) :)

Przy trenowaniu metod walki w ręcz a zwłaszcza nóż i metody interwencyjne to nadzór prowadzą izraelscy trenerzy Krav-Magi.

Co do bydgoskich AT, nie widzę żadnych zdjęć w necie, jak już to bogata galeria jest szczecińskiego SPATu.

orderek 
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 22:53   

zwroccie uwage na pierwsze zdjecie jakie maja uzbrojenie kazdy inna bron to podstawowa drozyna bojowa

henrix87

Wysłany: Sob 22 Gru, 2007 17:46   

Orderek sprawdziłem, w taktyce działań nie ma wymogu co do zróżnicowania broni oprócz jednego, jeden z operatorów musi posiadać broń gładkolufową np SPAS 12 lub shotgun.

A do tego co Ty mówiłeśœ o zróżnicowaniu broni SWAT to jednostka taktyczna do działań wyjątkowych, przeważnie w terenie zurbanizowanym. Jej zadaniem nie jest dywersja ani też przeżycie kilku lub kilkunastu dni na tyłach wroga. Więc spokojnie cała drużyna może być wyposażona w M4 czy MP5.

orderek 
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Nie 23 Gru, 2007 01:26   

ja nie twierdzilem ze tak musi byc to tylko moje porownanie z moim przypadkiem i widok zdjecia mnie zasugerowal

henrix87

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 18:25   

Poprawka.

W pośœcie:

"Rok po zamieszkach, zdarzyła się kolejna krwawa sytuacja, która zdemaskowała słabośœć policyjnych śœrodków walki z przestępczośœcią. Był to incydent z byłym żołnierzem ukrytym w ratuszu miasta Austin, który do momentu opanowania sytuacji zdążył postrzelić 45 osób."

Chodzi tu dokładnie o wydarzenie z 1 sierpnia 1966 roku kiedy to były żołnierz Piechoty Morskiej, Charles Whitman strzelając przez 96 minut zastrzelił 16 ludzi a 31 zranił. prowadził on ogień z platformy obserwacyjnej na Uniwersytecie Teksańskim w Austin.

henrix87

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 01:24   

Strzelał on z karabinu M16 z celownikiem optycznym 4x20 (!) odległośœć wynosiła od celów 150-280m. Cz궜ć ofiar zginęła również wewnątrz budynku zastrzelona z broni gładkolufowej kalibru 12mm - shotgun.

Nie był to jedyny przypadek, w którym zamachowiec był po przeszkoleniu Korpusu Piechoty Morskiej.

Odpowiedz do tematu