Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 23:30 Cmentarz prawosławny w miejscowości Nowy Modlin
Cmentarz prawosławny w miejscowości Nowy Modlin z przełomu dziewiętnastego i dwudziestego wieku. Prawdopodobnie chowani na nim bili oficerowie Carscy służący w Twierdzy Modlin jak i miejscowa ludność pochodzenia rosyjskiego zamieszkała w tzw. koloniach z, których największa znajdowała się we wsi Stanisławowo. Cmentarz jest strasznie zdewastowany, niemniej jednak ma w sobie coś bardzo mistycznego i robi niesamowite wrażenie.
Są wyjątkowe, bardzo majestatyczne.. Cyrylica rzeczywiście rewelacja, dodaje im "uroku", o ile można tak o cmentarzach powiedzieć. Ja osobiście spotkałem dwa na Mazurach, ale zapewne najwięcej takich jest na Podlasiu.
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 12:54
Mam coś spod Bornego Sulinowa... W wolnej chwili wygrzebię dla i na forum (choć info dla czujnych - jest on już umieszczony w jednej z galerii z Wału Pomorskiego )
A można prosić o dokładniejszą lokalizacje tego miejsca? Myślałem, że już dla nie ma wielu tajemnic w okolicach samej cytadeli, ale okazuje się, że poza cmentarzem fortecznym znajduje się tam jeszcze jeden.
Dzięki za zaliczenie o wielki Adminie-Generale. To dla mnie zachęta do dalszej pracy nad sobą. Podobno w tej okolicy był również cmentarz Ewangelicki, spróbuję go namierzyć.
A można prosić o dokładniejszą lokalizacje tego miejsca? Myślałem, że już dla nie ma wielu tajemnic w okolicach samej cytadeli, ale okazuje się, że poza cmentarzem fortecznym znajduje się tam jeszcze jeden.
Bardzo mi przykro ale nie mogę podać Panu dokładnych namiarów, ponieważ w pobliżu cmentarza znajduje się tablica informacyjna następującej treści "kazetowi-kz wstęp wzbroniony!". W związku z powyższym nie widzę możliwości udostępnienia Panu namiarów.