Wysłany: Sob 20 Lis, 2010 17:39 Znaczki turystyczne
Temat mam nadzieję, że nie obcy części forumowiczów.
Przypomniał mi się przy okazji wyciągnięcia z szafy plecaka, na klapie którego swego czasu przykręcałem "znaczki na śrubkę" - bo tak to wtedy w nomenklaturze turystycznej się mówiło
Po latach wróciłem na górski szlak i jakże niemiłym zaskoczeniem dla mnie było, że do końca nie rozumiano o co mi chodzi.
Nie wiem czy to uzależnione od regionu, czy jakaś szersza niewiedza wynikła z wyjścia ich obiegu?
Okazało się, że aktualnym zastępcą są takie drewniane krążki z oczkiem na górze. Funkcja ta sama - potwierdzenie wejścia tu i ówdzie.
Jednak dla mnie mało funkcjonalna i atrakcyjna forma.
Wolę "śrubkowe"
Poniżej jeden z tradycyjnych, o których sąsiedzi z południa nie zapomnieli:
Ma ktoś z Was w swoich zbiorach podobne przedmioty?
Wysłany: Nie 21 Lis, 2010 15:33
Raczej wymieniłem ją za odznaki.Uzbierałem 73 pkt a 13 przeszło na poczet przyszłej odznaki. Swoją drogą nigdy jej nie zakładałem. Dzisiejsze wpinki są o tyle gorsze, bo brakuje w nich owej śrubki:P.Więc szybko wypadają i się gubią. Mówię ogólnie i niekoniecznie o znaczkach PTTK.
Wysłany: Nie 21 Lis, 2010 17:13
Tak, pieczątki proponuję w nowym wątku, bo może ich być sporo.
Nie tylko górskie, ale i muzealne/zamkowe itp.
Tak więc wrzucaj na dobry początek. Cieszę się, że też zbierasz/-łeś i masz
A'propos dzisiejszych wpinek, również nie podzielam tej formy. Zgubiłem przez to ładną sztukę i od tej pory z rezerwą podchodzę do nich, a już szczególnie do ich noszenia - a szkoda, bo w końcu po to są by móc je nosić
Skoro są "bliźniacze dusze" z branży znaczkowej, to tym milej będzie podzielić się zbiorami
Też kilka krotnie uczestniczyłam w Rajdach Świętokrzyskich.
A było to dawno. Kiedy syn mój już dorósł na tyle aby ruszyć w trasę oczywiście z plecaczkiem,butlą i jazdą pociągiem, to ruszyliśmy.
Trasy przez lata stania odłogiem zarosły.
Aż trudno było te trasy wyszukać w terenie, ale jakoś poszło.Okolica jak zawsze cudowna i ludzie jakby nie skażeni zębem czasu.
Był to powrót po latach w podróż sentymentalną.
Urocze okolice ciekawe zabytki.Polecam.
Z okresu tamtych rajdów świętokrzyskich pamietam głównie biedę tego regionu. Teraz to się już zmienilo na lepsze. Chciałabym tam wrocić jeszcze na chwilę... bo region przepiękny... ale czy wystarczy czasu?