Wysłany: Czw 28 Maj, 2015 19:14 FORT XIV - rewitalizacja
Zapraszam forumowiczów na profil mojego biura architektonicznego, na którym zobaczycie materiały na temat dużego tematu projektowego, który prowadzę już od roku.
Fort XIV pośredni jest jedynym toruńskim fortem posiadającym na pełnym obwodzie 35-cio metrową wodną fosę.
Fort otoczony jest również zachowanym w 99,9% płotem parkanowym z kraty fortecznej o długości ok. 800m.
Obiekt zachowany jest bardzo dobrze, nie jest rozkradziony ani zdewastowany gdyż do dzisiaj jest pilnowany przez ochronę.
Zeszłoroczne lato zeszło mi na inwentaryzacji wszystkich fortecznych obiektów z zachowanym wyposażeniem.
Inwentaryzacja zaowocowała przygotowaniem koncepcji architektonicznej dla całego terenu (prawie 10 ha).
Efekt prac jest jeszcze objęty mgłą tajemnicy....
Będę informować na bieżąco o nowych materiałach, które udostępnię na firmowym profilu.
Jeśli macie jakieś pytania - pytajcie
_________________ .....EGO TE BAPTIZO IN GLADIO.....
..IG GLADIO TRIA MILIA VIRORUM..
O to możesz mieć zdjęcia z czasów, gdy teren był jeszcze bardziej zarośnięty
Fort posiada dwie furtki z blokadami.
Druga blokada jest w połowie w ziemi, gdyż aktualnie znajduje się w środku kojca dla psa.
[ Dodano: Wto 02 Cze, 2015 09:51 ]
Tutaj jeszcze parę zdjęć z inwentaryzacji kopuły obserwacji piechoty W.T. 90.
Obie kopuły są aktualnie zaspawane, więc na razie mogłem je tylko oczyścić celem dokonania pomiarów.