"W Smoleńsku rozbił się samolot prezydenta Lecha Kaczyńskiego Tupolew 154-M. - Przy podchodzeniu do lądowania samolot najprawdopodobniej zahaczył o drzewo. Pożar jest już ugaszony - powiedział Paszkowski. Gubernator okręgu smoleńskiego podał, że wszyscy pasażerowi zginęli
Katastrofa wydarzyła się o 8.56 czasu polskiego. Na pokładzie było 130 osób.
Rzecznik MSZ Piotr Paszkowski powiedział w TVN24, że na pokładzie byli m.in prezydent Kaczyński z małżonką, szef IPN, NBP, wicemarszałek sejmu Jerzy Szmajdziński, ostatni prezydent na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, Władysław Stasiak, Aleksander Szczygło, Paweł Wypych, szef sztabu gen. Gągor, posłowie Przemysław Gosiewski, Zbigniew Wasserman, rzecznik praw obywatelskich Janusz Kochanowski
Lech Kaczyński leciał na obchody rocznicy zbrodni katyńskiej. "
Właśnie nad Inowrocławiem zawyły syreny.... jest godz. 10.21...
"Na lotnisku w Smoleńsku doszło do katastrofy samolotu rządowego. Rzecznik MSZ Piotr Paszkowski potwierdził, że rozbiła się maszyna Tupolew 154M, a nie jak wcześniej podawano JAK40. Na pokładzie jest prezydent Polski Lech Kaczyński z małżonką oraz z polską delegacją, między innymi z Jerzym Szmajdzińskim. Samolot zapalił się, ale został już ugaszony. Według Paszkowskiego samolot zahaczył o drzewa. Agencja Reutersa podaje, że zginęło 87 osób.
Oficjalny komunikat rosyjskiego ministerstwa do spraw nadzwyczajnych również podaje, że zginęło 87 osób. Na pokładzie miało być ponad 150 osób.
Prezydent wraz z polską delegacją leciał do Katynia na 70. rocznicę zbrodni katyńskiej.
Ze Smoleńska napływają sprzeczne informacje. Na lotnisku jest ogromne zamieszanie, nikt nie udziela na razie informacji.
Według wstępnych informacji samolot miał problemy z lądowaniem. Na lotnisku panuje totalna mgła, samolot który podchodził do lądowania, nie wylądował. Piloci dodali "gazu", aby wyprowadzić samolot z podejścia do lądowania, po czym kontakt z samolotem się urwał. Na lotnisku panuje wielkie zamieszanie, w gotowości są służby ratownicze.
TVN24 podało, że dysponowało informacją od godziny 9, ale nie potwierdzaną. Przed godziną 9.30 informację potweirdził rzecznik MSZ. Taką depeszę przekazuje też agencja Reutersa, a za nią Polska Agencja PRasowa."
"Świadkowie mówią, że słyszeli dużą eksplozję"... - info z TVN24
"Polski samolot prezydencki Tu-154 rozbił się w czasie czwartego podejścia do lądowania na lotnisku Siewiernyj koło Smoleńska - poinformowała telewizja Wiesti-24.
Do katastrofy doszło w warunkach gęstej mgły - przekazała stacja.
Według Wiesti-24, wcześniej pilotowi proponowano lądowanie na lotniskach zastępczych - w Mińsku lub Moskwie.
"Jak podaje internetowy serwis gazeta.ru dyspozytor zasugerował pilotowi Tu 154, aby lądował w Mińsku, oddalonemu o 200 kilometrów od Smoleńska. Lecz pierwszy pilot podjął decyzję o kontynuowaniu lotu, pomimo złych warunków pogodowych. O tragedii donosi większość rosyjskich mediów." - http://wiadomosci.onet.pl...jscia,item.html
Gość Gość
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 19:32
Nie wiem co napisać.Tragedia o niespotykanej współcześnie skali.
Słów brak. Uczestniczymy w epokowej tragedii .Cisną się pytania dlaczego.. dlaczego...dlaczego..Miałam okazję widzieć na "żywo" prezydenta który to we wrześniu zeszłego roku odwiedził Łódz.Aparatem fotograficznym zrobiłam krótki film w momencie gdy wychodził z Pałacyku pod tak zwanymi w Łodzi 77 przy pasażu.Ta moja chwila z aparatem była dla mnie sporym przeżyciem. Bo co innego widzieć obraz w telewizji a muszę Wam powiedzieć zupełnie inny obraz miałam okazję widzieć. Było elegancko, dostojnie z ogromną kulturą tak Prezydenta i jak i całej towarzyszącej świty. Szkoda ze filmik już archiwalny. Admina proszę o wstawienie filmiku w stosowne miejsce. Proszę samemu zdecydować gdzie filmik wstawić
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 21:32
Od samego świtu, kiedy to kończyłem pracę uczestniczę na bieżąco w relacjach jakie nadaje TV - różne kanały.
Nigdy bym nie pomyślał, że w swoim życiu będę świadkiem i uczestnikiem takiej chwili...
Padły dziś słowa podczas jednej z relacji, że nawet największy scenarzysta thillera politycznego nie wpadłby na taki scenariusz... Rzeczywistość przekroczyła wszystkie granice...
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 22:26
Wszystkich zainteresowanych, którzy do tej pory nie odwiedzili strony głównej "Bastionu" zapraszam na nią... Zamiast charakterystycznej "syreny" mamy "Ciszę" - utwór nieodzownie kojarzony z pożegnaniem/odejściem z tego świata...
Amon, to wciąż poza mną...
Polityka, politycy... Tu i ówdzie osoby, z którymi sympatyzujemy mniej bądź więcej... Ale ten dramat to coś ponad wymiarowe - historyczna chwila, a my staliśmy się świadkami historii...
Tragedia w ujęciu ludzkim - niewyobrażalne, bezprecedensowa...
Odchodzi część nas... W tej czy innej osobie... Było ich wielu...
To straszne... brak słów, aby wyrazić to co się stało. Największa tragedia narodowa w historii Polski.
W dniu dzisiejszym będąc podczas prac przeprowadzanych przez Stowarzyszenie TRADYTOR (odbudowa pomnika na mogile poległych żołnierzy w powstaniu styczniowym) słuchaliśmy relacji ludzi ludzi, którzy przychodzili i oznajmiali nam o tej tragedii. W trakcie wykonywanych przez nas obowiązków rozmawialiśmy o tym, że jak zwykle zaprosimy stałych gości. Jedna z nich to p. Fetlińska. Po powrocie do domu przeczytałem listę poległych i już wiem, że Pani Janina tym razem nie będzie z nami.
Żal i smutek.
Za pośrednictwem stron portalu Stowarzyszenia BASTION chciałbym przekazać wyrazy szczerego żalu i współczucia dla rodzin ofiar.