W Krynicy Górskiej dumnie stoi uroczy pomnik poświęcony Janowi Kiepurze.
"Patria" to dom który budował Jan Kiepura.Miał w ty budynku swoje mieszkanie.W 1939 roku Kiepura wyjechał z Polski. Władze zapłaciły Kiepurze za budynek i na dzień dzisiejszy :Patria" jest własnością miasta.
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 17:53
Tak właśnie oglądam zdjęcia z tego tematu i uwagę moją przykuł wagonik kolejki na Górę Parkową - warto zaznaczyć, że to już zabytek, który nie wykluczone, że w niedługim czasie zniknie z krajobrazu. Przypuszczenie moje spowodowane jest tym, co zastałem w Zakopanem - kolejka na Gubałówkę to już nie te wagoniki co 20 lat temu
Przyznam, że wolałem te poprzednie, które były takie same jak te z Raisy zdjęcia. A może to te po dyslokacji ich stamtąd?
Wysłany: Nie 22 Sie, 2010 16:54
Ładny budyneczek. Pamiętam jak kiedyś wodę mineralną piło się z fontann. Czy taka forma spożywania i dystrybucji napitku jest powszechna do dziasiaj, czy może to było w innej kuracyjnej miejscowości?
Już odpowiadam. Z tego ujęcia wody mineralnej w Krynicy,pije sie tylko za odpłatnością. Ale , jeżeli jest się kuracjuszem i woda potraktowana jest jako zabieg, dostaje się bezpłatne bony do pijalni.A wodę mineralną z fontanny to miałam okazję pić w Kudowie.