Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 16:32 Kościół polsko-katolicki ul.Żeromskiego
Obiekt stoi w podwórzu. Niestety na obecną chwilę nie mam wiadomości co to za jeden Wyglądem przypomina kościół, jednak brak na ten dzień zachowanych znaków potwierdzających tą wersję. Może jakiś zbór, po ewangelicki kościół? Do czasu odpowiedzi na pytanie pozostają tylko poniższe zdjęcia:
Poszperałam i wyszperałam .Ten budynek to Parafia Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Łodzi - nieistniejąca parafia Kościoła Polskokatolickiego w RP.
Została zorganizowana przed II wojną światową jako placówka Polskiego Kościoła Starokatolickiego, przejmując 10 listopada 1945 roku świątynię po parafii Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w dzierżawę. Świątynia tej już byłej parafii, adoptowana z domu modlitwy braci morawskich (herrnhutów) od kilkunastu lat stoi opuszczona. 6 września 1948 roku parafia przeszła pod jursydykcję Polskiego Narodowego Kościoła Katolickiego (ob. Kościół Polskokatolicki). 1 października 1990 roku ewangelicy wymówili dzierżawę, a parafię przeniesiono na ul. Zachodnią 16 do przydzielonego przez miasto lokalu. W 2000 roku ze względu na brak godziwego obiektu i środków na utrzymanie parafia została zlikwidowana a wierni zostali przydzieleni do parafii pw. Świętej Rodziny przy ul. Limanowskiego.
Swoim wyglądem budynek nawiązuje do protestanckich barokowych domów zborowych. Po 1945 r. budynek został przekazany Polskiemu Kościołowi Starokatolickiemu, a od kilkunastu lat stoi opuszczony. Ostatnio posesja została sprzedana. Nowi właściciele na razie remontują budynek frontowy.
Faustusie w którym mniej więcej miejscu Żeromskiego znajduje się ten kościół? chętnie bym się wybrała z aparatem i sfociła obecny stan budynku bo podejrzewam ze jeśli ktoś go kupił i remontował to może wyglądać teraz ciekawie.
Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 21:14
Stan z fotek jest z tego roku. Faktycznie remontują kamienicę od ulicy. Kościół jest lekko w głębi. Z tą lokalizacją to... hmm... gdzieś w okolicach numerów 60-80 - nie pamiętam. Szedłem... fociłem