Wysłany: Pon 21 Cze, 2010 01:53 Kościół w Szczepanowie k/Barcina
Ostatnio odbyłem nieco przymusową wycieczkę autem w celach naprawczych kawałek drogi za Inowrocław, a że wziąłem ze sobą aparat, to i parę zdjęć się pstryknęło. Między innymi taki oto dość skromny w formie kościół w miejscowości Szczepanowo, jakieś 4 km na południe od Barcina, przy drodze na Mogilno. Z tego co wyczytałem w necie, pochodzi z 1848 roku, więc nie jest specjalnie stary. Niestety w obrębie samego kościoła brak nawet jakiejkolwiek tablicy z informacjami na jego temat, szkoda.
I jeszcze taki detal w oknie, który trochę mnie zaintrygował, bo nie mogę rozszyfrować jego zastosowania, wygląda jak metalowa kula przymocowana do takiego stelaża z prętów, było to na co 2-gim oknie. Może ma ktoś jakieś pomysły? Trafiłem akurat na moment, że nikogo nie było w okolicy, więc nie było specjalnie kogo zapytać.
Moje podejrzenia też kierują się w tę stronę, aczkolwiek nie byłem w kościele, bo trafiłem akurat na taką porę, że był zamknięty to i nie wiem, w której części ramy zawiasy są. Pewnie jest tak jak mówisz.