Niemiecka nazwa miejscowości Stary Chwalim to Alt Valm. Początkowo wioska nosiła nazwę Valm - czyli "chwalim". Dwuczłonowa nazwa powstała gdy wybudowano Neu Valm. Chwalim był największą wioską należącą do książęcych ziem niemieckich na Pomorzu.
Urzędnicy z Alt Valm przyczynili się do nakłonienia synodu w Szczecinku do wybudowania kościoła, który byłby filią Barwickiej światyni.
Kościół szachulcowy został zbudowany w roku 1660 - niekonsekrowany. Jest budowlą ryglowaną orientowaną na planie prostokąta o niewyodrębnionym prezbiterium zakończonym trójbocznie. Kościół halowy o stropie belkowym wspartym na dwóch rzędach słupów ozdobnie zamieszczonych. Od strony zachodniej zbudowano wieżę szachulcową na rzucie kwadratu, krytą hełmem trójkondygnacyjnym, namiotowo - iglicowym.
Kościół poświęcony został 29 czerwca 1946 roku. Od 1 stycznia 1974 roku jest to wikariat samodzielny. Parafię erygowano 16 marca 1981 roku.
W nocy z 6 na 7 stycznia 1998 roku zabytkowy kościół w Starym Chwalimiu uległ niemal całkowitemu spaleniu wraz z bezcennym wyposażeniem.
Wysłany: Wto 05 Lis, 2013 23:49
W pierwszej chwili pomyślałem, że to zdublowana miejscówka z Brzezia i niemal zabrałem się do scalania postów
Uff... a to od siebie o blisko 52 km oddalone
No, z tą odbudową to kawał dobrej roboty!
Masz może coś z wnętrza?
Szukam czegoś w sieci... i natrafiłem na TO i TO zdjęcie (TUTAJ ŹRÓDŁO)
Powiem tak: kościoła jeszcze nie gasiłem...
Nie mam zdjęć, ze środka. Wycieczkę po kościołach rozpoczęliśmy w niedzielę z rana, by móc zrobić zdjęcia ze środka kościołów, ale i tak nie wszędzie się nam udało.
[ Dodano: Śro 06 Lis, 2013 09:02 ]
Pamiętam ten pożar, niedaleko tej miejscowości chodziłam do szkoły.