Wysłany: Pią 02 Cze, 2006 22:31
Ukryty...:) My"zboczeńcy" w tym temacie to widomo,że zwracamy na takie gadżety uwagę :)Ale wątek jest dobry,bo nie wszystkich mogą interesować betonowe monolity itp,a może właśnie jakieś architektoniczne precjoza z miasta/okolic?Też jestem cioekaw czy w tej kwesti ktoś coś...?
W NAJBLIZSZY CZWARTEK W IDK NA KILINSKIEGO W GALERII PRZY SCHODACH ODBEDZIE SIE WYKLAD DR KATARZYNY HEWNER Z PTH INOWROCLAW WLASNIE NA TEN TEMAT)´(WSTEP WOLNY-GODZ.17)
Fotografujący! zajrzyjcie na ulicę Grabskiego pod numerami od 7 do 12 aż się proszą o fotkę balkony, elementy nad okienne, brama wjazdowa i jeszcze pare innych detali.Jest jeszcze metryka na "nowszym"budynku 1933r
Wysłany: Pon 15 Sty, 2007 18:04
Panowie,fotki,fotki proszę wstawiać,albo rzeczową dysputę na tamat cegiełki Osobiście czekam za tymi poręczami kolego UkrytyPodNickiem A jest co uwieczniać...
beda beda porecze i wiele innych lecz jeszcze dzisiaj postaram sie wkleic cos bardzo znanego aczkowliek malo kto zwraca na to uwage....i warto bedzie panie i panowie w najblizszej przyszlosci zadbac oto aby przeszlo to w nasze raczki!...wiec poczekajcie do wieczora!
Mam pytanie czy ślady po dachu dwuspadowym na ul.Poznańskiej(chodzi o dawny pewex) od strony targowiska mogą być śladami po gościńcu Pod Czarnym Orłem?
Wysłany: Nie 18 Mar, 2007 23:55
Bardzo dobre spostrzeżenie W zasadzie moim zdaniem tak.Przemawia za tym fakt,że na dostępnym zdjęciu przedstawiającym wizerunek Gościńca,widać przylegający do niego wysoki budynek.
Poczekaj na autorytet w tej dziedzinie w osobie kol. Aldka,który poda dokładny rok rozbiórki Gościńca Pod Czarnym Orłem.
WITAM.OCZYWISCIE TO JEST ŚLAD PO ZAJEŻDZIE,W KTÓRYM PRAWDOPODOBNIE BIESIADOWAŁ SAM CECARZ NAPOLEON BONAPARTE.BUDYNEK NIESTETY ROZEBRANO W 1954 ROKU.W TEJ CHWILI JESTEM NA TROPIE FILMU,NA KTÓRYM M.IN.JEST ON UWIDOCZNIONY.
Wysłany: Czw 22 Mar, 2007 13:07
"Dzisiaj" już minęło...zainteresowani są... (a jak nie ma bądź nie wyrażają tego w formie pisemnej to i tak się wkleja foty ).Mamy już drugie dzisiaj...
Na dzisiejszym zdjęciu widzimy jeden z ostatnich na terenie Inowrocławia reliktów wodociagowych zwiazanych z poczatkowym okresem XX wieku.Widoczna tablica stanowi pamiatkę po pruskich wodociagach.Takie eliptyczne, metalowe tablice montowane były na budynkach zaopatrywanych w wodę z m.in. pobliskiego ujęcia wód głębinowych w Trzaskach dostarczającego życiodajny płyn(nie ognisty :-)) w postaci świeżej wody do Inowrocławia.
Co oznaczaja widoczne na ww tablicy oznaczenia cyfrowe wyjaśnię jak "zasięgnę języka" lub "rzucę okiem" na pozycję wydaną na 100-lecie inowrocławskich wodociągów.Pamietam,że tam był dokładny opis czegoś takiego.
W 2005 roku podobną tablicę przekazałem naszym wodociągom.Znajdowała ona sie na ostatniej po prawej stronie kamienicy przy ulicy Dworcowej . Ciekawostką jest to,że ta kamienica t posiada po dzis dzien najdłuzszy w Inowrocławiu fragment tramwajowego odciagu,który sobie ładnie "bimba"przytwierdzony pionowo nad miejscem,z którego zdjąłem wodociągową tablicę
Swoją drogą ,ciekawe ile jeszcze takich "gadżetów "znajduję sie pod elewacjami budynków w Inowrocławiu?
Za tą przekazaną tablicę załatwię oczywiście wycieczkę na wieżę wodociagową na "Zofiówce" dla wszystkich bastionowców i sympatyków, w dogodnym czasowo i pogodowo terminie :-)
Litera "S" na metalowej płytce oznacza skót od niemieckiej nazwy:'Schiber", czyli po polsku oznacza to:"zasuwę".Jest to więc tablica oznaczajaca parametry zasuwy wodociagowej znajdujacej sie na danym obiekcie podłączonym do miejskiego systemu wodociagowego.Zasuwy takie były stosowane w pionierskim okresie inowrocławskich wodociagów ,na początku XX wieku (jak podaje P.STRACHANOWSKI W MONOGRAFII WYDANEJ NA 100-LECIE INOWROCŁAWSKICH WODOCIĄGÓW).
Dworzec PKP,,, perony 2 i 3 od strony Poznania na słupach podtrzymujących wiatę nad peronami są zamontowane oryginalne puszki elektryczne firmy :AEG: +jeszcze 2 a może 3 rzeczy do wypatrzenia (;))))),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,peronówki w garść i na perony marsz,marsz(;)))))
Dworzec PKP,,, perony 2 i 3 od strony Poznania na słupach podtrzymujących wiatę nad peronami są zamontowane oryginalne puszki elektryczne firmy :AEG: +jeszcze 2 a może 3 rzeczy do wypatrzenia (;))))),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,peronówki w garść i na perony marsz,marsz(;)))))
Wojciech całkiem serio
No to czas ruszyć na Bahnhof Hohensalza zobaczyć te "cudeńka" póki jeszcze są i nie dobrali się do nich różnej maści i przynależności szabrownicy .
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 02:29
Zwróćcie uwagę na ogrodzenie kościoła pw.św.Józefa....
Pionowe słupki tworzące ogrodzenie są z....torów !
Tory być może z torowiska z kopalnianych korytarzy,bo jak na wąskotorówkę napowierzchniową to odrobinę za delikatne wg mnie,ale mogę się mylić.W każdym bądź razie obszedłem wokół w poszukiwaniu jakiegoś punktu zaczepienia,np.w postaci sygnatur producenta itp...Co nieco jest. Sfociłem rzecz jasna.W wolnej chwili wrzucę fotosy.
Póki co zachęcam do rekonesansu zainteresowanych obserwatorów