Wysłany: Pią 27 Lis, 2009 19:34 Trafostacje
Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem podjęcia tego tematu. Setki kilometrów w podróżach uzmysławiały, jak zróżnicowanie architektonicznie mogą być te obiekty. Ze szczególnym sentymentem spoglądałem na te "stare" formy architektoniczne, które wiążą się w sposób bezpośredni z początkami elektryfikacji, a więc z historią...
Jest ich wiele - mniej i bardziej ciekawe. Warto czasami zawiesić na nich oko, uwiecznić i podzielić się ich wizerunkiem z innymi.
Zapraszam więc do nowego tematu. Jesteśmy z różnych stron Polski, zatem mamy możliwość zaprezentowania zróżnicowanych form tych obiektów.
Świetny nowy temacik faustusie nam poddałeś Będąc na Sląsku sporo tych super ciekawych obiektów oglądałam.Bo chyba na terenach południowej Polski jest ich najwięcej .Ze zdjęciami może być krucho bo nie było wtedy czym te zdjęcia zrobić .Ale już zaczynam się rozglądać po okolicach, tam gdzie mnie oczy poniosą, za tymi obiektami.
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 00:34
Noooo Extra! Również czekam! Takie miejsca mają klimat! Nie spotkałem jeszcze żadnej działalności w trafo Jedynie w wieży ciśnień - np. w Żninie, jest tam bar/pub/kawiarnia
W Reczu stoi Baszta Drawieńska około 30lat temu mieściła się tam trafostacja. dziś obiekt stoi "bezużyteczny" obok wybudowano "nową" trafostacje. Informacje od mieszkańca Recza.
A tak w podzięce za dobre słowo Faustus z ostatniej wyprawy w tygodniu mam jeszcze taką fotkę. Budynek po lewej stronie patrząc na zdjęcie to dawny budynek śluzy a ten po prawej stronie to wiadomo co Tyle że blizej nie dałam rady podejść, a szkoda.
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 00:06
Swoją drogą, to medal się należy tym osobom, które pracowały we wnętrzu tego miejsca mając nad głową tak dużo energii, a co za tym idzie i anomalii w polu elektromagnetycznym.
(Pewnie miały przysłowiowy błysk w oku na myśl o pójściu do pracy)
Za Oświęcimiem,przy DK 44.Podejrzewam ze jest to fragment sieci elektrycznej obsługującej obiekty pobliskich zakładów chemicznych wznoszonych od 1941 roku w Oświęcimiu przez IG Farben,
Wnętrze wypatroszone.Rzeczywiście coś obozowego można tu skojarzyć.Zakłady chemiczne są po lewej stronie DK44 /wyjeżdżając z miasta/a po prawej jest dużo niedokończonych budowli betonowo-ceglanych,schroników itp.Niedaleko,w Monowicach istniał podobóz KL Auschwitz dla więźniów pracujących przy budowie zakładów.Podobno jeszcze stoi jeden barak.Czekam do jesieni - teraz wszystko zarośnięte.
Temat przycichł...
Zapewne mijamy trafo bez większego zaangażowania i chęci do zatrzymania się, by zrobić zdjęcie
No cóż... czasami warto się zatrzymać, by pokazać innym, że i te obiekty miewają ciekawą architekturę, której próżno szukać we współczesnych, bezpłciowych "klockach"
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---