Witam dawno nic nie pisałem , spowodowane było to brakiem czasu ,obowiązki rodzinne , praca i całkowite poświęcenie się swojej pasji – ratowaniu Przemyskich Fortyfikacji . Teraz mogę się pochwalić osiągnięciami . Nadszedł w końcu czas kiedy można zacząć się chwalić Ale powoli ….
Niektórzy z Was zapewne wiedzą ,że od kilku lat wraz z grupą podobnych mi pasjonatów , zajęliśmy się w Przemyślu ratowaniem dawnych fortyfikacji zarówno I jak i II wojennych . Obecnie udało nam się udostępnić turystom dwa obiekty - pierwszy jest to Schron Linii Mołotowa na ul. Piłsudskiego w Przemyślu, drugi to Fort III Łuczyce wchodzący w skład Twierdzy Przemyśl . W schronie utworzyliśmy ekspozycję która według znawców tematu należy do najładniejszych i najbogatszych w Polsce ekspozycji umieszczonych w dawnych fortyfikacjach i jest jedyną umieszczoną w „ bunkrze „ Linii Mołotowa .
Natomiast fort III Łuczyce jest naszym " nowym dzieckiem " obecnie kończymy pracy oczyszczające go z dzikiej roślinności które zajęły nam ok 2,5 roku .Powierzchnia obiektu została uprzątnięta w 98% .
Oprócz tego wydzierżawiliśmy następny obiekt którym jest kolejny Schron Linii Mołotowa znajdujący się w Przemyślu w dzielnicy Wilcze - w celu ratowania go przed dalszą dewastacją . Większość prac pokrywane jest z środków własnych członków naszego stowarzyszenia ( . Stowarzyszenie na chwilę obecną liczy 18 członków . W roku 2012 wspomógł nas również Związek Gmin Fortecznych Twierdzy Przemyśl (ZGFTP ). ZGFTP obiecał także pomoc w 2013r . Warto wspomnieć ,że wspomaga nas również ekipa podobnie zakręconych ludzi z Biłgoraja która kilkakrotnie pokazała ,że można na nich liczyć . Wspomagali nas również harcerze oraz mieszkańcy wsi Łuczyce w zamian za pozyskane drewno opałowe ( ciężki specjalistyczny sprzęt ).Za co dziękujemy !!!!
Na początku tego roku (2013) udało nam się uruchomić stronę internetową na której będą
przedstawiane relacje z działań naszego stowarzyszenia i plany na przyszłość . Wszystkie zdjęcia z lotu ptaka prezentowane na tej stronie wykonała zaprzyjaźniona z nami Przemyska Grupa Paralotniowa "Latam bo chcę " . Strona jest jeszcze w powijakach dlatego nie wszystkie odnośniki działaj ale ciągle jest uzupełniana . Wdzięczni będziemy za rady i uwagi dotyczące naszych działań jesteśmy również otwarci na propozycje współpracy . Oczywiście zapraszamy również do pomocy przy pracach na forcie każda para rąk się przyda jedyne co możemy zaoferować w zamian to naszą wdzięczność i ognisko . Wiem ,że na forum jest zalogowanych dużo osób z woj. Podkarpackiego zapraszam więc do zobaczenia naszych działań na żywo . W sumie to by był na tyle .
Więcej info na temat prac na forcie pod numerem tel. 668 641 848 lub 530 068 480 , jeżeli chodzi o o schron (istnieje możliwość otwarcia poza sezonem ) kontakt : 530 068 480 lub 505 077 838
Historia schronu , galeria zdjęć , wirtualny spacer po schronie - proszę kliknąć w zakładkę Kaponiera 8813
Galeria Fortu III Łuczyce , zdjęcia z prac , wygląd fortu po pracach –proszę kliknąć w zakładkę Fort III Łuczyce
Historia Przemyskiego Garnizonu (1918-1913) – proszę kliknąć w zakładkę Nasze Zbiory .
UWAGA!!!
Odbycie wirtualnego spaceru po kaponierze i oglądnięcie galerii zdjęć z fortu nie zwalnia prawdziwego miłośnika militariów i fortyfikacji od osobistego odwiedzenia kaponiery i fortu