Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008 23:37
Hmm... Wjeżdżasz pociągiem od strony Zduńskiej Woli. Okolice przed dworcem od tej strony. Chyba mam jeszcze coś z bliska, ale to innym razem, przy następnej partii wież
To jednostka wojskowa przy ulicy Pryncypalnej w Łodzi oczywiście.Z tego co wiem mieściły się tam kiedyś magazyny wojskowe.Obecnie część budynków wystawiona jest na sprzedaż tzn. budynków pomocniczych znajdujących się poza terenem jednostki np. po drugiej stronie ulicy.Jednostka natomiast zafundowała sobie monitoring,chyba z powodu braku wartowników...Kiedyś można tam było kupić chleb w puszce,suchary i inne takie pyszności.
Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 00:18
Nooo, Marcinas zawitał w końcu
A z ulicą - ma chłop rację Ale dłuuuugo trzeba było czekać na odpowiedź poprawną Sam widzisz że łodzian kilku jest na forum a cisza w tym wątku, że aż strach
widzę tę wieżę w oddali z mojego balkonu ale nie wiem gdzie dokładnie się znajduje,na pewno gdzieś przy Maratońskiej,jak zlokalizuję na 100% oczywiście napiszę
Ta piękna wieża stoi 500 metrów od mojego domu. Niedawno wybrałam się z juniorem na spacerek - do wieży.O dziwo jeszcze nie została zdemolowana,cegły się z niej nie sypia, posiada nawet niezbyt zniszczone drzwi. Ta wieża wodna powstała podczas II Wojny Światowej. Została wzniesiona przez Niemców wraz z gigantyczną stacją rozrządową, parowozownią oraz całym zespołem urządzeń trakcyjnych. Jest to jedna z trzech tego typu konstrukcji zbudowanych przez Dyrekcję Kolei Rzeszy w Poznaniu .
Pozostałe dwie takie wieże powstały w Koninie i Inowrocławiu . Konstrukcje te miały jeden żelbetowy zbiornik płaskodenny o pojemności 500 m3. Stacja istnieje do dzisiaj,firma Cargo ma w niej miejsce napraw taboru kolejowego,a wieża służy jako maszt dla anten do bezprzewodowego internetu.
Tak Maju,stoi sobie taka sama wieża przy trakcji kolejowej Tyle że ta w Inowrocławiu to straszydło porównując tą z Twojej fotografii Inowrocławska jest zdewastowana, ale konstrukcja wieży w Inowrocławiu bliżniacza.
Czegoś nie łapię Wieża z Twojego majka zdjęcia/zdjęć jest w Łodzi bo chyba nie...
dokładnie Łódź -olechów przy nastawnii kolejowej,obecnie spółka PKP Cargo a jest tak świetnie zachowana bo dba o nią opertatot bezprzewodowego internetu który umieścił tam swoje anteny.
Powracając do wieży ciśnień w Olechowie taka ciekawostka. Wieża działała do pierwszej połowy lat 90 zaopatrując w wodę między innymi Szkołę Podstawową nr. 204 w Andrzejowie.
Foxo, dla mnie ta wieża jest szczególną, ponieważ mamy taką na swoim podwórku, a i okoliczności jej powstania wiążą się z tym samym okresem.
Tak więc mamy w kraju (póki co o tylu wiem) trzy siostry: Inowrocław, Łódź, Konin
I tu warto zwrócić uwagę na ciekawy detal widniejący na portalem wejściowym, w postaci swego rodzaju "pieczęci" na ścianie,
na której namalowane jest godło Polski
Ciekawe, czy jest to gadżet zdobniczy powstały bez jakiegoś szczególnego planu,
czy w tym miejscu ówcześnie widniało coś niemieckiego?
Przydałyby się archiwalne foty tego miejsca...
Powracając do histori w czasach PRL wieża pochłoneła jedno życie osoby która podobno popełniła tam samobójstwo, szczegóły chyba są zbyt drastyczne żeby o nich pisać.
W necie tego nie znajdziesz, będę pierwszy. Nie wiem czy to prawda, wygląda że tak historie nie tylko mój tata opowiadał. Nie wiem dokładnie kiedy to się stało nie zanotowałem tego. Był pewien pan który powtarzał że będą go pili i im w gardłach stanie nikt go na poważnie nie traktował. Faktem jest że wieża ciśnień była podłączona pod ujecie wody. Wszystko było by wporządku gdyby nie fakt że zaczeła szwankować pompa. Okazało się że w pompie znaleziono ludzkie włosy i paznokcie, przeprowadzono inspekcje i znaleziono w żelbetonowym zbiorniku wieży ciśnień rozkładające się ciało ludzkie.