Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 00:16 Pruszcz Bagienica *
Od dłuższego czasu mijałem ją... w tle na horyzoncie widniała kusząc swa sylwetką... W końcu po długim czasie zdobyta
Tj. nie do końca, bo dostęp do wnętrza w chwili odwiedzin nie był możliwy, ale mam plan przyszłościowy na zrealizowanie tego zamierzenia
warto zwrócić na jej ciekawą konstrukcję, mieszaną - ceglano-szachulcową (tzw. mur pruski na koronie wieży). ciekawym elementem są bloczki służące do wciągania czegoś na górę? (na zdjęciach mal o widoczne, ale ograniczenia sprzętowe nie pozwoliły na dokładniejszą prezentację )
Tymczasem wieża pozowała przy słonecznej pogodzie, czego rezultatem są poniższe zdjęcia:
Licznik wody schowany w studzience technologicznej tuż przed wieżą:
Architektonicznie bardzo ciekawa, odnoszę wrażenie, że konstrukcyjnie nic tu nie jest dziełem przypadku, dlatego ciekaw jestem, czemu służy to deskowanie od strony nasłonecznionej (gdyby niczemu nie służyło, to zapewne też byłby tam szachulec). Może coś związanego z ewentualną wymianą czy konserwacją zbiornika?
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 15:13
Ciekawostka, możliwe że mamy rozwiązanie zagadki:
Wieże w 1984 roku trafił piorun uszkadzając przybudówkę od strony zachodniej i część dachu. Obok znajduje się przepompownia wody oraz dziś nieistniejąca waga kolejowa.
Notabene na tej stacji znajduję się bunkier, a że już kiedyś podobną zagadkę dałem, więc wiemy o co chodzi:P