Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 22:12 Chorwackie ciekawostki fortyfikacyjne.
Na początek album ze zdjęciami autorstwa jak już wspomniałem nie mojego tylko znajomka. Dotyczy ten album jak widać na zdjęciach twierdzy Knin, zamek ten podobnież w bardzo dawnych czasach był nawet siedziba królów chorwackich. Natomiast w Karlovcu też jak widać na zdjęciach jest muzeum jeszcze z niedawnej wojny "jugosłowiańskiej".
Lecz na początek dwa link informacyjne dotyczące rejonizacji samych podanych miejsc
Kolejny album to okolice Szybeniku czyli dalej Chorwacja i twierdza Św. Mikołaja. Przypomina to trochę ten francuski Fort Bayard, bo też na morzu. Na początek link z mapa pokazująca gdzie to jest. Proponuje mocno ja powiększyć i przełączyć na satelitę
A teraz pora na wspomniany album. Dużo fotek nie ma bo widok trochę zaskoczył i też aparat kumpel miał dość głęboko aby mu nie zamókł. Poza tym na ostatnich dwóch zdjęciach już znalazły się osoby co wlazły w kadr. Fotka zaś ta ostatnia robiona jest już z drugiej strony dzieła fortyfikacyjnego czyli od strony lądu i portu
Oj Faustus, Faustus! Od razu widać żeś nawet na mapę nie spojrzał, a dokładnie olałeś się na info dotyczące linku z zamieszoną mapą.
A ja wyraźnie napisałem żeby ja mocno powiększyć i przełączyć na satelitę. A wtedy wejście jest widoczne. Fakt że trzeba mieć wtedy do dyspozycji wtedy jakiś prom, jacht, lub jakieś inne pływające ustrojstwo aby dzięki niemu dostać się na wyspę sąsiadującą z twierdzą.
[ Dodano: Nie 26 Paź, 2014 20:37 ]
Kolejny album z Chorwacji to prywatna wyspa "Smokvica Vela". bo tak się ona nazywa. Mieści się w połowie drogi morskiej między Szybenikiem a Splitem, niedaleko miejscowości Rogoznica (mapa w poście o twierdzy "Św Mikołaja").
Jako że jest to wyspa prywatna, to mimo tego ze właściciele wyspy są życzliwi turystom, niestety nie ma nic za darmo. Załogę jachtu mojego kumpla powiadomiono że dłuższy postój oraz ewentualne zwiedzenie będzie trochę kosztowało. Niestety ich w danej chwili na poniesienie tych kosztów nie było po prostu stać.
Na zdjęciach widać tylko to co z wierzchu a cała pozostała infrastruktura do której przylegają stanowiska mieści się pod ziemią. Być może że to co jest pod ziemia warte jest jednak tych kosztów.