Świętokrzyż to bardzo stare miejsce kultu chrześcijańskiego.Wzmianki historyczne datują to miejsce na rok 1185, kiedy to stała w tym miejscu drewniana kapliczka, należąca do kościoła w Kruszwicy.Miejsce to znajduje się ok 3-4 km od Gniewkowa.
Obecnie stoi tam krzyż, który ostatnio wymagał naprawy.....i się doczekał
Akcja miała miejsce jesienią, ale dopiero teraz sobie przypomniałem.
Projekt ''Świętokrzyż'' jest rozgrzewką przed planowanymi działaniami na ten rok, które polegać będą na porządkowaniu i otoczeniu opieką cmentarzy i miejsc pamieci, na terenie gminy Gniewkowo.
Przedsięwzięcie, polegało na zamocowaniu poprzecznej krokwi, którą zrzuciła spadająca gałąź.Ponadto, ta sama gałąź uszkodziła również przyległe płotki.
Podczas naprawy krzyża, powstała idea, żeby krzyż wymienić. Zamierzamy tego dokonać w tym roku.
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010 23:24
Pogratulować inicjatywy należy! Świetna robota panowie, no i doceniona m.in. przez lokalne media! Brawo
Cieszą mnie takie działania, ponieważ niosą za sobą przesłanie, że ten świat nie jest tak do końca skończony w swej bezduszności i są ludzie, dla których wartość przeszłości jest dobrem ponad wszystkie podziały
Swoją drogą to data 1185 jest bliźniaczą z pierwszą wzmianką o Inowrocławiu
Madmax, kapitalna inicjatywa. Jestem pod wrażeniem tego miejsca. Krótko pisząc , lubię Was za inicjatywę,za Wasz wkład, poświęcenie swojego czasu. Jesteście superrrr
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 16:06
Dziękuję za uznanie Jeżeli, ktokolwiek chciałby sie przyłączyć do projektu, to zapraszam. Niedługo założę wątek o poczynaniach Sekcji Turystyczno-Historycznej, której jestem koordynatorem Co prawda sekcja jest stosunkowo nowym ''organizmem'' w strukturach Towarzystwa Miłośników Gniewkowa i Ziemi Gniewkowskiej, ale plany na ten rok są dość ambitne.... Wycieczki i rajdy rowerowe oraz piesze, jakaś imprezka w plenerze...i jeszcze kilka drobniejszych przedsięwzięć. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nie wiem, czy znana jest powszechnie postać księcia gniewkowskiego- Władysława Białego, którego losy splatają sie również z Inowrocławiem.Postaram się zebrać trochę materiałów na ten temat....
Cieszy mnie bardzo, że ten temat się pojawił. Swego czasu rozmawiałem z MadMaxem o tym miejscu i ich pracach. Brawo tak trzymać.
Chciałbym zwrócić jeszcze raz uwagę na pewną rzecz, o której wspominałem Danielowi. Zarówno data powstania kaplicy jak i nazwa miejsca ma głębszą symbolikę niż stare miejsce kultu chrześcijańskiego. Bez wątpienia istniał tu kult pogański. Nazwa Świętokrzyż nie jest przypadkowa i w wielu miejscach Polski pojawia się ona w podaniach. Najbardziej znanym miejscem, które określa się tym mianem jest Łysa Góra. Tam pozostały w niezłym stanie zachowane wały z gołoborzy.
W tym miejscu szukałbym podobnych śladów... czyli fragmentów wałów, kopców kurhanowych, usytuowania terenu czy też czakramu (tego na oko się nie sprawdzi).