Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 23:01 Kolejki w solnym miejsce
Jest temat o cegielniach w mieście, tak więc wpadłem na pomysł na temat o kolejkach w naszym mieście i okolicach. Tak więc z mojej wiedzy wynika, że takie kolejki wąskotorowe znajdowały się:
Tak cukrownie pominąłem z tego względu, że one są najbardziej znane ze wszystkich kolejek, ale pisząc o nich to napiszę coś więcej:
Kolej wąskotorwa:
Pakość-900mm(rozstaw szyn)- przejęta później przez Cukrownie Tuczno
Janikowo-1435(rozstaw normalny, taki jaki ma PKP. PS. jedyna normalnotorowa kolej
cukrownicza w Polsce) oraz 600mm( taki sam jaki można dziś spotkać w Żninie)
Tuczno- początkowo 900mm w 1941 przekute na 750mm
Kruszwica- 716mm(rozstaw spotykany tylko w Kruszwicy, kolejną ciekawostką jest, że tabor posiadał 2 bufory zamiast jednego) w latach 1924-1952 zmiana rozstawu na 750mm. PS największa kolej zakładowa Polski
Wierzchosławice-900mm. Po przejęciu przez Cukrownie Tuczno zmiana rozstawu na 750mm.
Mógłby ktoś potwierdzić, lub zaprzeczyć istnieniu kolejki od cegielni przy ulicy cegielnej do ichniejszych wyrobisk? To pytanie głównie kieruje do starszych użytkowników tego zacnego forum...
Właśnie, że nie ma... Aczkolwiek spotkałem się z paroma opiniami na temat tej cegielni i słyszałem o torowisku. Kolejnym faktem przemawiającym o tym, jest oddalenie cegielni od wyrobisk, oraz to, że na mapach sztabowych na ogół kolejki technologiczne nie były zaznaczane